Op 1 juni heropent de horeca en kan Nederland weer buitenshuis een drankje doen. Deze versoepeling biedt een grote opgave voor cafés, die hun gasten op een verantwoorde wijze zullen moeten ontvangen. ANS sprak drie Nijmeegse caféhouders over een veilige heropening.
Al meer dan twee maanden is de horeca gesloten, maar de eindstreep is nu eindelijk in zicht. ‘Ik ben erg blij dat we 1 juni weer open mogen gaan, het heeft lang geduurd’, zegt André Overbeek, eigenaar van muziekcafé Trianon. Ongeacht de heropening moeten cafés zich wel strikt aan de coronaregels van de overheid houden. ‘Dit betekent dat we minder tafeltjes in het café zetten zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden’, aldus Joop Puijn, eigenaar van café ‘t Haantje. ‘Ook mag je maar dertig gasten binnen hebben.’ Gelukkig hebben beide cafés ook een terras dat open gaat. Overbeek: ‘Dat helpt qua omzet, we zullen wat stoelen op de stoep zetten en misschien wat bij de buren als het te druk wordt.’
Feestcafés niet open
Helaas kan niet elk café weer open. ‘Rutte maakte afgelopen dinsdag bekend dat feestcafés hun deuren gesloten moeten houden, wij vallen hieronder’, vertelt Maarten Rooijakkers, eigenaar van muziekcafé Dollars. Ondanks dat deze regel ervoor zorgt dat Dollars omzet misloopt, is hij het hierover eens met de overheid. ‘De heropening van de horeca brengt een volksgezondheidsrisico met zich mee dat ik te hoog acht ten opzichte van de maatschappelijke kosten en baten.’ Rooijakkers betoogt dat de horeca beter iets langer dicht kan blijven, om vervolgens te heropenen zonder de anderhalve meter maatregel. ‘Het is voor het ene café niet uitvoerbaar en voor het andere café niet kostendekkend genoeg’, benadrukt hij. ‘Ik pleit voor een oplossing voor lange termijn, waarbij de horeca pas weer opengaat als er genoeg groepsimmuniteit is opgebouwd of er een vaccin is.’
Financieel moeilijk
Hoewel Rooijakkers het eens is met de overheid, verwacht hij wel een compensatie. ‘Feestcafés vallen nu plotseling buiten de boot en hebben extra steun nodig.’ Ook Trianon en ‘t Haantje verwachten een moeilijke tijd. ‘Veel omzet van het café komt van feestjes en concerten, die gaan voorlopig allemaal niet door’, vertelt Overbeek. Puijn: ‘Het wordt zeker een financiële klap, maar we doen ons best om het hoofd boven water te houden.’ Beide cafés hopen ook na 1 juni nog steun te ontvangen vanuit de overheid. ‘Het is maar afwachten wat de heren en dames in Den Haag gaan besluiten.’
Maarten Rooijakkers schreef een betoog over de heropening van de horeca. Je leest het hier.