Home Opinie & AchtergrondAchtergrond SSH& zet met renovatie Tilde stap richting CO₂-neutraliteit

SSH& zet met renovatie Tilde stap richting CO₂-neutraliteit

door Bavo Oost

Afgelopen maand is het compleet gerenoveerde studentencomplex Tilde opgeleverd. Met deze verbouwing zet de Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&) een nieuwe stap in de verduurzaming van haar panden. In 2045 wil de stichting een volledig CO₂-neutraal woningaanbod.

Het afgelopen jaar onderging het studentencomplex Tilde een grondige verbouwing, waarbij stevig op verduurzaming werd ingezet. Afgezien van het betonnen geraamte is alles vervangen. Het resultaat is een ‘all-electric’ studentencomplex, wat betekent dat de energie en de verwarming via zonnepanelen, elektrische radiatoren en ingekochte groene stroom worden opgewekt. Hierdoor komt er geen aardgas meer aan te pas. Ook is het complex goed geïsoleerd, waardoor er weinig warmte en energie weg kan lekken. Na Tilde zullen er nog meer studentencomplexen volgen, aangezien de SSH& wil dat haar gehele woningvooraad in 2045 CO₂-neutraal is. Om dit doel te bereiken renoveert en verduurzaamt de studentenhuisvester de komende jaren vele studentencomplexen.

De route naar CO₂-neutraliteit

Voor de verduurzaming van haar panden gebruikt de SSH& een zogenaamde ‘routekaart’. Op deze routekaart staan de ruwe plannen van elk studentencomplex beschreven. ‘Tilde is een van de eerste zichtbare oplossingen die bij de routekaart past’, aldus Vincent Buitenhuis, manager Strategie & Wonen bij SSH&. Helemaal CO₂- of energie- neutraal is Tilde echter nog niet, want er passen niet genoeg zonnepanelen op het dak om genoeg stroom op te kunnen wekken. De overige energie wordt wel groen ingekocht door de stichting. De komende jaren wordt bijgehouden hoe zuinig Tilde daadwerkelijk is, wat mee zal spelen in de overweging om in de toekomst bij andere studentencomplexen voor een ‘all-electric’ oplossing te kiezen.

Verschillende oplossingen

Het staat dus niet vast dat in de toekomst de energievoorziening van andere studentencomplexen ook volledig elektrisch wordt. ‘In andere gebouwen zullen we weer andere keuzes maken’, legt Buitenhuis uit. ‘Dan kunnen we bijvoorbeeld wel voor een energieneutrale oplossing gaan. We zouden ook kunnen aansluiten op een extern warmtenet, daar is de gemeente heel actief mee bezig.’ Elk studentencomplex vereist dus een andere aanpak. Zo heeft Doddendaal vorig jaar zonnecollectoren op het dak gekregen. Die collectoren gebruiken zonne-energie om warmte op te wekken, waardoor het gasverbruik in dat gebouw met bijna 70% is gedaald.

De verduurzaming van de SSH& zal geleidelijk gaan. Het eerstvolgende project op de routekaart is het complex Heidepark, dat een extra verdieping en een verbeterde isolatie krijgt. Het wordt verwacht dat deze renovatie in het voorjaar van 2021 zal zijn afgerond. Zo gaat de studentenhuisvester stap voor stap richting de doelstelling van 2045.


ANS sprak ook nog met een nieuwe bewoner van Tilde

Fien Prinsen, 21, student Nederlandse Taal & Cultuur:

‘Ik heb nog niet zoveel wachttijd bij de SSH&, dus ik kreeg eigenlijk per toeval een studio in Tilde. Duurzaamheid speelde niet echt een rol bij mijn keuze. Als ik hier niet had gezeten, had iemand anders hem wel gekregen; dat maakt voor het milieu niet heel veel uit. Ik vind het wel heel goed dat de SSH& hiermee bezig is en het is natuurlijk heel leuk om een duurzaam appartement te hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele zuinige koelkast. Het schijnt ook een beetje uit te maken in de servicekosten.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen