Home NieuwsNijmegen Swapfiets komt naar Nijmegen

Swapfiets komt naar Nijmegen

door Redactie

Het fietsenplan Swapfiets komt in maart naar Nijmegen. Het bedrijf, dat werd opgericht in Delft, breidde afgelopen januari uit naar Leiden en telt inmiddels 1700 abonnees.

Robuuste tweewielers
Het concept van Swapfiets is vooral gebaseerd op het ontzorgen van klanten. Een student kan een fiets bestellen die vervolgens wordt afgeleverd op een plek naar keuze. Mocht er iets kapot gaan, dan zorgt Swapfiets ervoor dat binnen 12 uur je kapotte rijwiel geswapt wordt voor een werkend exemplaar. ‘Het zijn robuuste fietsen, die worden gemaakt in samenwerking met fietsenfabrikant Union’, vertelt Martijn Obers, mede-oprichter van Swapfiets. ‘Ons doel is om een heel degelijke fiets te maken die langer mee kan dan normaal. Als er een kapot gaat, kan deze gewoon worden vervangen en gerepareerd. Dat zit allemaal bij de prijs inbegrepen’, legt Obers uit. Swapfietsen, vaak omafietsen met een voordrager, zijn te herkennen aan hun opvallende, blauwe voorband.

Snelle service
Swapfiets werd opgericht door enkele studenten van de TU Delft. ‘We wilden in eerste instantie oude fietsen uit Frankrijk halen, oppimpen en weer doorverhuren’, vertelt Obers. ‘We keken op een dag uit het raam en het viel ons op hoeveel studenten op oude barrels reden. Toen bedachten wij dat de groep behoefte heeft aan goede werkende fietsen.’ Zodoende verhuurde de groep zo’n veertig fietsen, met de garantie dat als er iets kapot zou gaan, de fiets binnen afzienbare tijd zou worden gemaakt of vervangen. Binnen drie weken waren alle fietsen de deur uit. ‘Veel mensen dachten dat het idee niet zou aanslaan’, grinnikt Obers. Bij Swapfiets werken vooral studenten die de fietsen swappen of repareren. ‘We werken ook vaak samen met sociale werkplaatsen, zoals Bikewerk in Nijmegen.’ In Nijmegen werken er momenteel vijf studenten van de Radboud Universiteit en drie van de HAN voor Swapfiets. Het bedrijf is dus van én voor studenten.

Volgende stap
Aan het begin van dit jaar zette Swapfiets een plan op in Leiden, waar ondertussen zestig abonnees rondrijden op een swapfiets. Een paar maanden later komt er dus alweer een nieuwe uitbreiding, naar Nijmegen. Een opvallende actie, aangezien Delft en Leiden in de Randstad liggen, in tegenstelling tot Nijmegen. ‘We selecteren vooral op steden waar de swapfiets het beste zal werken. In Nijmegen wordt flink gefietst en er wonen heel veel studenten. Dat is wel een belangrijke voorwaarde voor ons’, verklaart Obers. Het bedrijf heeft een duidelijk doel voor ogen: ‘Leiden was de eerste uitbreiding en een soort test om te zien of we ook op meerdere locaties tegelijk konden werken. Dat was een logische stap, omdat Leiden op een korte afstand van Delft ligt. Nijmegen is de volgende stad, juist omdat het op twee uur rijden is.’ Voor 12 euro per maand kun je op een swapfiets rijden. Vanaf 6 maart zullen de eerste rijwielen in Nijmegen worden geleverd. Bestellen kan alvast op de website van Swapfiets.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen