Home NieuwsNijmegen Switch-A-Room: gratis buitenlandverblijf voor studenten

Switch-A-Room: gratis buitenlandverblijf voor studenten

door Redactie

Vier internationale studenten komen begin volgend jaar met een vernieuwend initiatief, genaamd ‘Switch-A-Room, by Students for Students’. In het buitenland studeren is voor veel studenten niet weggelegd, mede vanwege de hoge prijzen voor overnachtingen. Met Switch-A-Room willen de studenten een betaalbaar alternatief bieden.

Tekst: Noah Kleijne
Illustratie: Inge Spoelstra

De Israëlische Yonatan Revel, één van de oprichters van Switch-A-Room, heeft veel ervaring met huisvestingsproblemen. Zo bleek het bijzonder lastig te zijn om goedkoop te kunnen overnachten toen hij als uitwisselingsstudent hier in Nijmegen aankwam. Revel licht toe: ‘Als student heb je weinig goedkope opties voor overnachtingen, daarom kies je snel voor een AirBNB, wat zonde is van je geld. Ik heb me altijd geërgerd aan het gebrek van goedkope alternatieven voor studenten, dat is waarom ik afgelopen zomer Switch-A-Room heb opgericht.

Een netwerk aan huisvesters
Switch-A-Room sluit contracten tussen huisvestingsorganisaties in verschillende Europese landen. Op deze manier zou de Nijmeegse SSH& bijvoorbeeld verbonden zijn met het Parijse Studapart en het Ierse huisvestingsbedrijf The Student Housing Company. Studenten die een huurcontract hebben bij de SSH& zouden dan via Switch-A-Room zonder extra kosten gebruik kunnen maken van vrije kamers van de andere aangesloten huisvestingsbedrijven. Erg duurzaam volgens de oprichters: ‘Per jaar zijn er twee miljoen Erasmus-studenten, veel van de kamers staan leeg wanneer deze studenten weg zijn. Dat is zonde, deze kunnen net zo goed benut worden door andere studenten!’

Ambitieuze vriendengroep
De ontstaansgeschiedenis van Switch-A-Room gaat terug naar afgelopen zomer. Toen ontmoette Revel in zijn eigen studentenstad Innsbruck de Ierse Richard Denieffe en de Brazilianen Guilherme Oití en Victor Veloso. Ook zij ergerden zich aan de dure huisvesting voor uitwisselingsstudenten. Tijdens een nachtje stappen in Wenen ging er bij de ambitieuze studenten opeens een lampje branden. Yonatan herinnert zich dat nog goed: ‘Samen hebben we een hele avond in een Weense bar gezeten om een plan uit te denken. Uiteindelijk kwam daar het idee van Switch-A-Room uit, een duurzaam netwerk aan studentenhuisvesters dat goedkoop reizen voor studenten mogelijk maakt.’

De app van Switch-A-Room zou eind volgend jaar online moeten gaan. Waarschijnlijk wordt het platform dan eerst in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland uitgerold. Wanneer ook Nederlandse studenten van het platform gebruik kunnen maken is onbekend. Daarvoor moeten de oprichters eerst nog om de tafel met huisvestingsbedrijven in de grote Nederlandse studentensteden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen