Home NieuwsNijmegen SP wil uitbuiting werkervaringsplekken in Nijmegen onderzoeken

SP wil uitbuiting werkervaringsplekken in Nijmegen onderzoeken

door Redactie

De SP wil uitbuiting van hoger opgeleiden via werkervaringsplekken in Nijmegen gaan onderzoeken. Uit een onderzoek van FNV-Jong en van het KRO-NRCV programma De Monitor bleek dat hoogopgeleide starters steeds meer worden uitgebuit.    

Starters 
Werkervaringsplekken zijn bedoeld voor starters om ervaring op te doen voordat ze volwaardig de arbeidsmarkt op gaan. Zij moeten vaak een volledige werkweek draaien, terwijl ze hier niet een volledige vergoeding voor krijgen. Ook hebben verschillende starters een zestigurige werkweek, terwijl ze een contract hebben van slechts 32 uur. Voltijd medewerkers van een bedrijf die dezelfde functie hebben als een starter, krijgen wel volledig uitbetaald. 

Uitbuiting
De sectoren waar volgens De Monitor veel onderbetaalde startersprojecten voorkomen zijn de Geestelijke Gezondheidszorg en Orthopedagogiek. Deze bedrijfstakken sluiten aan bij veel opleidingen van Nijmeegse studenten, beweert Stijn Vat, Nijmeegs gemeenteraadslid voor de SP. Omdat in potentie veel Nijmeegse alumni in aanraking kunnen komen met deze uitbuiting op startersprojecten, wil Vat dat de gemeente in kaart brengt in hoeverre dit voorkomt in Nijmegen. ‘Werkervaringsplekken moeten er niet toe leiden dat werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten en gekwalificeerd werk gaan onderbetalen. Ik wil van het stadsbestuur weten hoe het er in Nijmegen voorstaat.’

De SP heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over het onderbetalen van starters in werkervaringsplekken in Nijmegen. Over enkele weken zal het College hier antwoord op geven.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen