Home NieuwsNijmegen Van fastfoodbeest naar saladefeest

Van fastfoodbeest naar saladefeest

door Redactie

Nadat je bent uitgecheckt bij Hotel Pap&Mam moet je als beginnend student je eigen was doen, poetsen en natuurlijk eten maken. Een kookboek schrijven is echter andere koek dan een eitje bakken. Maatje van Broeckhuysen durfde het aan en brengt binnenkort het boek Kijk ik (k)ook uit.

Foto’s: Maatje van Broeckhuysen

Salades op je smartphone
‘Ik kook al vanaf mijn zestiende. Eerst omdat ik mijn moeder wilde helpen, maar later werd koken echt een passie’, vertelt Van Broeckhuysen. Wat dat betreft heeft ze de ideale studie gekozen, Food en Business aan de HAN in Nijmegen, om van haar hobby haar werk te maken. ‘Mijn opleiding is interdisciplinair ingericht, dus je krijgt van veel verschillende invalshoeken iets mee, bijvoorbeeld scheikunde en hygiĆ«ne, maar ook management. Je wordt niet opgeleid tot kok, maar tot food developer’, vertelt ze. Het kookboek, waar zo’n 75 saladerecepten in staan, moet studerenden vooral motiveren om de innerlijke keukenprins(es) in zichzelf naar boven te halen. Om deze doelgroep beter te bereiken, zal haar boek alleen beschikbaar zijn als e-boek. ‘Welke student gaat tegenwoordig nog zonder smartphone de deur uit? Zo heb je het boek altijd bij de hand, handig als je gaat koken met vrienden’, legt Van Broeckhuysen uit.

GemakzuchtMaatje groot
‘Mij is opgevallen dat studenten vooral gemakzuchtige eters zijn’, begint Van Broeckhuysen haar uitleg. ‘Als ze boerenkool van thuis mee krijgen wordt dat opgewarmd, maar daarna zijn studenten eerder geneigd om een pizza te bestellen. Dat is makkelijker dan zelf koken, maar vaak minder gezond. Terwijl je juist vrij simpel en snel lekkere salades kunt maken.’ Vooral het motiverende aspect vindt de schrijfster belangrijk, omdat ze vaak hoort dat gezond koken te moeilijk zou zijn. ‘Bij andere kookboeken kies je een recept en zet je het boek weer in de kast. Dat wilde ik juist niet, dus is het boek opgebouwd als een challenge waar je begint met simpele salades’, vertelt Van Broeckhuysen. ‘De recepten worden geleidelijk ingewikkelder en uiteindelijk wordt de lezer uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan en salades te bedenken.’

Uit eigen zak
Het kookboek wordt niet op een traditionele manier gefinancierd. Van Broeckhuysen heeft namelijk een crowdfundingsactie opgezet waarmee ze hoopt de kosten van het boek enigszins terug te verdienen. Donateurs krijgen dan voor een tientje het e-boek toegestuurd. ‘Het uitkiezen en bereiden van de recepten kost gewoon flink wat tijd en geld’, geeft de studente toe. ‘Dan sta je een hele middag in de keuken en heb je vijf recepten af. Hoef ik wel geen avondeten meer te maken!’ Via de crowdfundingsactie biedt Van Broeckhuysen ook extra diensten aan, zoals een service voor gepersonaliseerde recepten of een gezellig dagje koken met de schrijfster zelf. ‘Het is namelijk heel gezellig om samen te koken met andere mensen. Koken verbindt’, besluit Van Broekhuysen.

Benieuwd geworden naar het boek van Maatje van BroeckHuysen, Kijk ik (k)ook? Hieronder kun je alvast aan de slag met een voorproefje van het boek. Smakelijk!

Lunchsalade met gerookte kip met kerriekwark
Studenten letten meestal op de centen. Neem bijvoorbeeld deze snelle salade, kip met een twist. Door gerookte kip te nemen hoeft deze niet meer te worden bereid. De kwark vormt een mooie dressing met de specerijen en maakt hem extra vullend. De granaatappel zorgt voor een crunch en een mooi kleuraccent. Tegenwoordig kan je handige doosjes granaatappelpitten vinden in de diepvries van de supermarkt als je voor gemak gaat. Klaar in 10 minuten!

1. Snijd de munt in fijne reepjes, laat een paar blaadjes achter ter garnering. Meng deze door de kwark samen met de kerrie, citroen en zout.
2. Laat de granaatappel ontdooien
3. Snijd de spinaziebladeren fijn en leg deze op het bord als basis. Snijd de komkommer en de kip in gelijke blokjes en leg deze bovenop de bladgroenten.
4. Besprenkel de top met de granaatappelpitjes en garneer met de kwarkdressing. Om het geheel af te maken kan je de achtergehouden plukjes sprouts gebruiken.

Ingrediƫnten:
100 gram spinazie
75 gram komkommer
75 gram gerookte kip
50 gram granaatappel pitjes, diepvries
35 ml kwark
15 gram sprouts
1 el citroensap
1 el kerrie
1 tl zeezout

Salade groot

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen