Home NieuwsNijmegen Verkiezing Huisjesmelker van het jaar afgetrapt met spandoeken

Verkiezing Huisjesmelker van het jaar afgetrapt met spandoeken

door Redactie

ROOD Nijmegen, de jongerenafdeling van de SP heeft afgelopen donderdag de verkiezing van Huisjesmelker van het jaar afgetrapt door spandoeken op te hangen aan een leegstaand kantoorpand. Daarmee protesteert de organisatie tegen leegstand en woningnood. ‘Het is bizar dat er in Nijmegen leegstaande panden zijn, terwijl de woningnood zo hoog is’, vindt Nihat Akmadar, lid van ROOD Nijmegen.

Al sinds 2005 organiseert de landelijke jongerenafdeling ROOD de verkiezing Huisjesmelker van het jaar. Jongeren kunnen hun huisbaas nomineren voor deze oneervolle titel. Eerdere winnaars werden beticht van bedreigingen, afzetterij en achterstallig onderhoud. De ‘prijs’ ging in 2012 bijvoorbeeld naar de Nijmeegse verhuurder Emmy van der Tol, ook bekend van een aflevering van er #BOOS. Zij kreeg deze twijfelachtige eer, omdat zij servicekosten rekende voor diensten die zij niet leverde, bewoners intimideerde en de panden niet onderhield. Door de woningnood hebben verhuurders de positie om hun huurders uit te buiten. ‘Slecht onderhoud en zelfs intimidatie zijn aan de orde van de dag. Die machtspositie van de vastgoedcowboys moeten we breken’, stelt ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw.

Rennen naar betaalbare woningen
De verkiezing werd dit jaar landelijk afgetrapt in Rotterdam, waar ROOD een ludieke actie hield. Jongeren mochten proberen naar een betaalbaar huis te rennen met een elastiek om hun middel, waardoor zij teruggetrokken werden. ‘In de echte wereld zit er misschien geen elastiek om je middel, maar het is wel ontzettend lastig om een betaalbare kamer te vinden’, aldus De Leeuw. De keuze voor Rotterdam was niet geheel toevallig, het is namelijk de duurste stad om een kamer te huren. De gemiddelde prijs voor een studentenkamer steeg daar in de afgelopen twee jaar met 167 euro per maand. In Nijmegen is de stijging minder extreem, het afgelopen jaar stegen de huurprijzen met ongeveer twaalf euro. De Leeuw is boos: ‘het wordt voor jongeren steeds moeilijker om een toekomst op te bouwen. Wonen wordt duurder, studeren wordt duurder en werk is vaak onzeker.’

Leegstand
De Nijmeegse afdeling van ROOD trapte de verkiezing af door spandoeken op te hangen met de tekst ‘lege panden = gevulde handen’. De spandoeken hangen aan een leeg kantoorpand in Meijhorst. Hiermee vraagt ROOD aandacht voor de woningnood in Nijmegen. Zij vinden het ontoelaatbaar dat er kantoren leegstaan, terwijl er een tekort is aan woningen. ‘Pandjesbazen kijken alleen naar de eigen portemonnee, niet naar de sociale behoeftes. Dat kan en moet anders’, vertelt Akmadar. ‘Leegstand is een politieke keuze’, vindt hij. ‘Elk jaar zoeken veel studenten naar een kamer. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang, waardoor jongeren gedwongen worden om in verkamerde panden, met veelal slechte huisbazen, te gaan wonen.’ Hij vindt daarom dat de gemeente moet kijken naar oplossingen zoals het aanpakken van leegstand.

Het meldpunt voor huisjesmelkers staat het hele jaar open, maar rond april vindt de uitreiking plaats. Naar aanleiding van de meldingen, gaan de lokale ROOD-afdelingen in gesprek met de verhuurders en de jongeren en verzamelen ze het bewijs. Daarna worden de ernstige gevallen geselecteerd. Een jury kiest vervolgens de ‘winnaar’ van de titel Huisjesmelker van het jaar uit.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen