Home NieuwsNijmegen [Update] Waarschijnlijk geen nieuwe noodopvang na Heumensoord

[Update] Waarschijnlijk geen nieuwe noodopvang na Heumensoord

door Redactie

Als het aan wethouder Bart Frings ligt, komt er na het sluiten van de noodopvang op Heumensoord voorlopig geen nieuwe noodopvang voor vluchtelingen in de gemeente Nijmegen.

De belangrijkste reden voor Frings, wethouder van Zorg en Welzijn, om geen nieuwe noodopvang te openen in Nijmegen is de manier waarop de overheid asielprocedures voor vluchtelingen in gang zet. Op dit moment moeten veel asielzoekers 15 maanden wachten voordat hun procedure in gang wordt gezet. In sommige gevallen duurt dit zelfs 22 maanden. Zulke lange wachttijden leiden volgens Frings voor veel onrust onder de vluchtelingen. De uitzichtloosheid van de vluchtelingen zou zorgen voor flinke spanningen binnen de noodopvang, waardoor het leven van de mensen daar niet al te makkelijk is. De wethouder kan uit ervaring spreken, want de spanningen binnen het tentenkamp op Heumensoord wilden wel eens hoog oplopen. Frings is van mening dat de Immigratie en Naturalisatiedienst zich meer moeten inzetten om de asielprocedures sneller te starten en af te ronden. 

Eerder deze week werd al bekend dat het tentenkamp op Heumensoord al per 2 mei dicht gaat. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet weten dat de noodopvang oorspronkelijk op 1 juni zou sluiten, maar dat het COA ruim een maand nodig heeft om het kamp af te bouwen. De bewoners van Heumensoord zullen daarna worden doorgestroomd naar andere opvanglocaties in Nederland. Een van de paviljoens van Heumensoord zal overeind blijven staan voor de Special Olympics, die begin juli worden gehouden. 

Update: donderdag 17 maart, 15:45 uur
Vandaag heeft de gemeente Nijmegen laten weten open te blijven staan voor eventuele nieuwe noodopvang  voor vluchtelingen na de sluiting van Heumensoord. 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen