Home Artikelen Zeventien uur lange demonstratie bij Radboudumc voor kortere wachtlijsten transgenderzorg

Zeventien uur lange demonstratie bij Radboudumc voor kortere wachtlijsten transgenderzorg

Zaterdag 30 september demonstreert Trans Zorg Nu voor betere genderzorg bij het Radboudumc. De demonstratie neemt de vorm aan van een sit-in op het grasveld voor het umc van 1020 minuten, één minuut voor elke dag dat een trans persoon op de wachtlijst staat voor gepaste zorg.

Vanaf maart 2022 kunnen trans personen van alle leeftijden terecht in het Radboudumc – althans, als ze drie jaar willen én kunnen wachten. Zo lang is namelijk de wachtlijst voor een intakegesprek voor mensen die transitiezorg nodig hebben. Als ze de intake eenmaal hebben gehad, zitten ze vaak ook nog eens vast tussen lange behandelprotocollen, poortwachters en een gebrek aan recht op zelfbeschikking.

Trans Zorg Nu demonstreert al langer tegen de wachtlijsten en het beleid dat ze wachtlijsten veroorzaakt. Zo presenteerde de actiegroep in september 2022 een lijst met verbeterpunten van transitiezorg aan het Radboudumc. Het ziekenhuis koos er toen voor om de lijst niet in ontvangst te nemen. Ditmaal pakt de groep het grootschaliger aan met speeches van onder andere Anja Meulenbelt, een dragshow en muziek van Alice Olsthoorn.

Mart van Doorn, lid van Trans Zorg Nu, heeft goede verwachtingen voor de opkomst van de demonstratie van zaterdag. ‘Op sociale media lijkt het een groot succes te zijn, we verwachten zo’n driehonderd mensen op het drukste moment’, vertelt hij. ‘Maar door de loop van de dag zullen er vast nog meer mensen aanwezig zijn.’ Verder vertelt hij dat de demonstratie naast woede om de zorg ook zal draaien om het vieren van trans joy. ‘Door samen te komen voelen mensen dat ze niet alleen zijn, waardoor ze elkaar ook steun kunnen bieden’, zegt hij.

Het genderteam van het Radboudumc is ook opgeroepen om op bezoek te komen bij de demonstratie. ‘We zijn in gesprek geweest met het Radboudumc, maar we betwijfelen of ze ook daadwerkelijk aanwezig zullen zijn.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen