Home Artikelen Onderzoek Radboudumc: Echo ook betrouwbaar voor onderzoek borstklachten

Onderzoek Radboudumc: Echo ook betrouwbaar voor onderzoek borstklachten

Uit een grootschalige studie van het Radboudumc blijkt dat een echo een betrouwbare eerste stap is om borstklachten te onderzoeken. Momenteel wordt als eerste stap bij borstonderzoek een mammogram gebruikt. De meerwaarde hiervan blijkt echter zeer laag wanneer de echo als eerste stap wordt ingezet.

Jaarlijks komen in Nederland ruim 70 duizend vrouwen naar het ziekenhuis om een knobbeltje of zwelling in de borst te laten onderzoeken. Linda Appelman, radioloog en onderzoeker bij het Radboudumc vertelt dat bij de huidige standaarden eerst een mammogram, een röntgenfoto van de borst, wordt gemaakt die beide borsten afbeeldt om de klacht te evalueren. Dit ervaren vrouwen veelal als belastend, omdat de borsten hierbij worden samengedrukt. Een mammogram geeft een goed algemeen beeld van de borst en kan borstkanker op andere plekken in de borst signaleren. Dit leidt echter zelden tot een verklaring van de klacht waardoor vrijwel altijd een echo volgt op de plek van de klacht om tot een diagnose te komen. Daarom hebben Radboudumc-onderzoekers en radiologen Linda Appelman en Ritse Mann een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van enkel het maken van een echo bij onderzoek van borstklachten. ‘Een mammografie zal in veel gevallen achterwege kunnen worden gelaten als de echografie geen verdachte bevindingen toont en als er geen screeningwens bestaat’, stelt Appelman. 

Onderzoek

Bij het onderzoek van Appelman en Mann werd bij tweeduizend vrouwen met borstklachten als knobbels of zwellingen de volgorde van beeldvorming omgedraaid: er werd eerst een echo gemaakt en daarna een mammografie. ‘Uit de studie blijkt dat de echo een betrouwbare eerste stap is’, vertelt Appelman. Deze techniek kan borstkanker uitsluiten met 99,8% zekerheid. De methode bespaart bovendien tijd. Vier op de vijf vrouwen kon al tijdens de echo worden gerustgesteld terwijl met de huidige methode pas na de mammogram en echo een diagnose kan worden gegeven. Bij een op de vijf vrouwen gaf een echo echter nog geen zekerheid. Zij kregen een vervolgonderzoek waaruit bleek dat de helft van hen een bepaalde vorm van borstkanker heeft.

Appelman ziet grote voordelen van een echo voor veel patiënten. Er is bijvoorbeeld gelijk contact met de radioloog. ‘De radioloog kan meteen op basis van de beelden uitleggen wat de oorzaak van de klacht is en deze interpreteren, wat het onderzoek sneller maakt.’ Als de beelden op de echo niet verdacht zijn, kan de vrouw ook direct worden gerustgesteld en hoeft er geen vervolgonderzoek te worden verricht met een mammogram. Tot slot is echografie niet pijnlijk en wordt er geen röntgenstraling gebruikt.

Een nadeel van de echo is dat de radioloog alleen het deel van de borst met de klacht kan controleren terwijl een mammografie beide borsten in beeld kan brengen. ‘Als er wordt gecontroleerd of er op andere plekken dan de klacht kanker te vinden is, is een mammografie dus geschikter’, stelt Appelman. ‘Bij een klacht die de vrouw kan aanwijzen, waarbij de radioloog niet twijfelt aan het echobeeld en deze kan verklaren, kan de mammografie wel vaker achterwege worden gelaten.’ 

Stroomdiagram

De radioloog vertelt dat er een vervolgonderzoek zal worden gedaan waarbij een stroomdiagram wordt gebruikt om te bepalen of de patiënt na de echo toch in aanmerking komt voor een mammografie. Dit hulpmiddel houdt rekening met leeftijd, deelname aan het bevolkingsonderzoek, de klacht, het klinische beeld en hoe duidelijk de echo is. ‘Zeker bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar wordt een meerwaarde van een mammogram niet verwacht. Jonge vrouwen hebben over het algemeen wat dichter klierweefsel en dat heeft een negatieve invloed op de beoordeling van een mammogram’, legt Appelman uit. Bij jonge vrouwen wordt er volgens de radioloog ook geen borstkanker op een andere plek verwacht. ‘Dat kan natuurlijk altijd maar die kans is heel klein. In de studie, bij vrouwen onder de 40 jaar is er geen borstkanker elders dan de klacht ontdekt’, aldus Appelman.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen