Home Artikelen Ook dromend kun je communiceren

Ook dromend kun je communiceren

door Naomi Habashy

Dacht jij dat je in je dromen volledig afgezonderd bent van de echte wereld? Nieuw onderzoek van onder andere het Radboudumc en het Donders Instituut bestrijdt dat. In samenwerking met universiteiten in andere landen is aangetoond dat mensen ook kunnen communiceren als ze eenmaal zijn ingedommeld.

Het onderzoek toont aan dat mensen in REM-slaaptoestand hun werkgeheugen kunnen activeren, wat nodig is om vragen te kunnen horen en begrijpen. Participanten werden in een staat van lucide dromen allerlei verschillende prikkels toegediend. Zo werden sommigen blootgesteld aan licht- of geluidsprikkels en werden anderen op de huid aangeraakt. Onderzoekers konden zien aan al dan niet voorkomende oogbewegingen of bepaalde aangespannen spieren van participanten of zij reageerden op de stimuli. Bij zes van de 36 participanten leidde dit tot contact.

Status quo ter discussie

Een algemeen heersende gedachte is dat mensen dit niet kunnen: ze reageren in hun slaap niet op zo’n vraag of worden wakker. De onderzoekers waren benieuwd of dit niet toch mogelijk kon zijn. ‘We wilden communiceren met dromers die ‘leven’ in een wereld die helemaal ontstaat op basis van opgeslagen herinneringen in de hersenen”, zegt Martin Dresler, onderzoeker aan het Radboudumc en het Donders Instituut. Dat dit nu is aangetoond, vormt volgens hem een voedingsbodem voor vervolgonderzoek. 

Verhelpen van nachtmerries?

Mede-onderzoeker Karen Konkoly denkt daarbij aan het onderzoeken van de verschillen in het cognitieve vermogen als mensen wakker zijn en wanneer zij slapen. ‘Daarnaast zouden we ook meer onderzoek kunnen worden gedaan naar het probleemoplossend vermogen van slaap. Misschien dat in de toekomst mensen met hardnekkige nachtmerries ook geholpen kunnen worden.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen