Home Nieuws Ook na petitie geen informatie voor FTR-studenten

Ook na petitie geen informatie voor FTR-studenten

door Jochem Bodewes

Vandaag dienden twee filosofiestudenten hun petitie in voor meer informatie over het onderzoek naar sociale veiligheid binnen hun faculteit. Het college van bestuur (CvB) legt de wens van de studenten naast zich neer.


In hun petitie vroegen derdejaarsstudenten Max Receveur en Annabel Dirkzwager om meer duidelijkheid over de uitkomst van het onderzoek naar sociale veiligheid binnen hun Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR). Uit dat onderzoek bleek dat hoogleraar Filosofiegeschiedenis Paul Bakker zich schuldig had gemaakt aan ‘ongepast handelen’ en daarom een halfjaar niet op de universiteit verschijnt. Dirkzwager en Receveur riepen het CvB eerder al in een open brief op de zaak niet in de doofpot te stoppen. Ook de petitie die de studenten startten en vandaag aan het universiteitsbestuur aanboden, blijkt nu dus tevergeefs.

Brede wens

Tot nu toe werd de petitie 152 keer ondertekend. ‘Het is goed om te tonen dat dit niet alleen bij ons twee speelt, maar dat dit een wens is die in de hele breedte van de faculteit heerst’, vertelt Dirkzwager. ‘We krijgen vanuit alle hoeken en gaten steun uitgesproken’, voegt Receveur toe. Desalniettemin herhaalde het CvB vandaag haar standpunt aan universiteitsmagazine Vox: de onderzoeksuitkomst moet vertrouwelijk blijven om de gewenste anonimiteit van de melders van het ‘ongepaste handelen’ te waarborgen.

Wilma de Koning, vice-voorzitter van het CvB, stelde daarnaast aan Vox dat Bakker het komende halfjaar het vertrouwen binnen de faculteit terug moet winnen. De twee filosofiestudenten achten dit onmogelijk. ‘Hoe kun je nu het vertrouwen teruggeven als je niet weet op welke grond we hem moeten wantrouwen?’, aldus Dirkzwager. ‘Die fundamentele stap om het vertrouwen terug te winnen mist.’

Vervolgonderzoek

Naar aanleiding van de onderzoeksuitkomsten is de universiteit een vervolgonderzoek gestart binnen de FTR. Studenten kunnen tot 20 oktober bij het onafhankelijke onderzoeksbureau aangeven of zij ooit te maken hebben gehad met overschrijding van de grenzen van sociale veiligheid. Daarnaast wordt er een cultuurtraject binnen de FTR in gang gezet. ‘Er komen gesprekken met studenten over sociale veiligheid en normen. Dat vinden we een hele goede ontwikkeling’, stelt Dirkzwager.

Verder onderzoek of niet: de twee studenten blijven betrokken bij de sociale veiligheidskwestie. ‘We moeten nu kijken wat we kunnen doen, maar we blijven manieren zoeken om de vinger aan de pols te houden’, concludeert Receveur.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen