Home Artikelen Overleden studenten en medewerkers RU herdacht via livestream

Overleden studenten en medewerkers RU herdacht via livestream

door Jochem Bodewes

Vanavond worden alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit (RU) die afgelopen jaar het leven lieten herdacht. In de Studentenkerk worden de namen van de overledenen genoemd en voor elk van hen een kaars aangestoken. ‘We blijven verbonden met de mensen die we zijn kwijtgeraakt.’


De dienst wordt vanuit de Studentenkerk geleid door de vier studentenpastores en is door iedereen te volgen via een livestream op Youtube. De herdenking begint met het opnoemen van de namen van de zeven overleden studenten en medewerkers van de RU. ‘We herdenken daarnaast ook de overledenen uit onze kerkelijke gemeenschap die onze viering op zondag bezochten’, vertelt John Hacking, een van de studentenpastores. Na het opnoemen van de namen worden er nog wat gedichten voorgedragen en houdt Hacking een korte overweging. Ook Daniël Wigboldus, voorzitter van het college van bestuur, zal een woord spreken. Het overkoepelende thema van de herdenking is verbondenheid. ‘We blijven verbonden met de mensen die we zijn kwijtgeraakt’, licht Hacking toe.

Allerzielen

Studentenpastor Hacking startte de jaarlijkse herdenking in 2001. Vanwege zijn herkomst uit de katholieke kerk, liet hij de herdenking samenvallen met Allerzielen. Tijdens deze rooms-katholieke traditie worden elk jaar op 2 november alle overledenen herdacht. De herdenking van overleden medewerkers en studenten is echter niet voorbehouden aan katholieken. ‘Er zit een gebed in en een lezing uit de Bijbel, maar het is bedoeld voor iedereen’, legt Hacking uit.

De RU herdenkt vandaag naast de jaarlijkse herdenking ook Samuel Paty, de Franse middelbare schooldocent die werd omgebracht na het vertonen van spotprenten van de profeet Mohammed. Na de oproep van de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven om er aandacht aan te besteden, hangen alle Nederlandse onderwijsinstellingen vandaag hun vlag halfstok voor Paty. Naast dat dit een herdenking is, wordt hiermee een boodschap van het belang voor vrijheid en veiligheid voor docenten afgegeven.

De jaarlijkse herdenking begint om zeven uur en is hier te volgen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen