Home Nieuws Overwerken is aan universiteiten eerder regel dan uitzondering

Overwerken is aan universiteiten eerder regel dan uitzondering

door Noah Kleijne

Wetenschappers werken structureel over en krijgen hier volgens recent onderzoek geen passende beloning voor terug. Daarom heeft het platform WOinACTIE na het voeren van velen actie, besloten dat het tijd was om aangifte te doen bij de Nationale Arbeidsinspectie.


‘Ik ben geprikkeld en kapot aan het eind van de dag (…) mijn man en kinderen zijn de dupe, evenals mijn huwelijk. Ik sport niet meer, heb geen tijd voor mezelf en loop al jaren op mijn laatste reserves.’

Dit is een van de reacties die voortkwam uit onderzoek van WOinACTIE. Afgelopen december deed dit platform een oproep om structureel overwerk te melden. Universitaire medewerkers gaven aan structureel gemiddeld twaalf tot vijftien uur per week meer te werken dan waarvoor zij worden betaald. Uiteindelijk kwamen er op de oproep meer dan zevenhonderd reacties binnen, alle met een soortgelijke strekking: de toegenomen werkdruk binnen universiteiten leidt tot psychische klachten bij docenten en – wellicht nog erger – verslechterd onderwijs voor studenten.

‘Jongeren willen niet meer promoveren’
Marijtje Jongsma, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, is mede-opsteller van het rapport dat voortkwam uit de honderden reacties van universitair medewerkers. Het rapport laat zien dat de internationale toppositie van Nederlandse universiteiten mede is gebaseerd op de prestaties die wetenschappers leveren in hun vrije tijd. Jongsma herkent dit zelf ook: ‘Onderwijs eet vaak al mijn reguliere werktijd op: colleges geven en voorbereiden, scripties begeleiden. Mijn onderzoek doe ik vooral ’s avonds en in het weekend.’

‘Talentvolle studenten willen niet meer promoveren omdat ze de werkdruk te hoog vinden.’

Volgens Ingrid Robeyns, woordvoerder van WOinACTIE, is het structureel overwerken op universiteiten zelfs zo berucht dat talentvolle studenten zelfs niet te willen promoveren omdat ze de werkdruk te hoog vinden. ‘Het is soms lastig om goede mensen te vinden. En ik hoor ook steeds vaker van collega’s dat ze overwegen te stoppen’, vertelt Robeyn.

Al met al was dit voor WOinACTIE genoeg reden om aangifte te doen bij de Nationale Arbeidsinspectie. Het platform eist al langer een stevige investering van 1,15 miljard euro voor het hoger onderwijs, maar vist tot nu nog naast het net. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gaf eind vorig jaar toe dat er veel extra geld nodig is voor universiteiten, maar zei ook dat ze dat geld nu niet heeft. Wellicht dat deze aangifte de druppel is die de emmer zal doen overlopen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen