Home Nieuws Plan RU: na meivakantie wekelijks fysiek onderwijs met keuze voor zelftest

Plan RU: na meivakantie wekelijks fysiek onderwijs met keuze voor zelftest

door Jochem Bodewes

Radboudstudenten kunnen na de meivakantie weer gemiddeld wekelijks college op de campus volgen. Voorafgaand aan het fysieke onderwijs hebben ze de mogelijkheid om een vrijwillige zelfsneltest af te nemen. Dat is de bedoeling van de Radboud Universiteit (RU), die vanochtend dit plan bekendmaakte naar aanleiding van de coronapersconferentie van dinsdagavond.


De RU schrijft in een bericht op Radboudnet dat dit plan wordt uitgevoerd, mits de geplande versoepelingen doorgaan. In principe kan het hoger onderwijs volgens de planning van het kabinet ook al de drie dagen voorafgaand aan de meivakantie open, maar die week wordt volgens de RU benut om de heropening voor te bereiden. Mocht het plan worden uitgevoerd, kunnen studenten vanaf mei voorafgaand aan elk bezoek aan de campus een zelfsneltest afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. Bij de ingang van de universiteitsgebouwen wordt niet gecontroleerd of studenten een negatieve testuitslag hebben of überhaupt een test hebben afgelegd: de zelfsneltest is dus vrijwillig. De RU schrijft wel dringend beroep te doen om er gebruik van te maken. In de colleges moet ook nog steeds anderhalve meter afstand worden gehouden, net zoals tijdens de lopende zelfsneltestpilot het geval is.

Eerste semester ook fysiek

In het eerste semester van dit academische jaar volgde een deel van de  RU-studenten lange tijd wekelijks fysiek college op de campus. Toen werd er geen gebruik gemaakt van sneltesten maar vonden er ook geen virusuitbraken plaats. Volgens Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, zijn de sneltesten een extra veiligheidsmiddel om de virusverspreiding te minimaliseren. Hij vertelt dat er dus ook niet meer capaciteit voor fysiek onderwijs vrijkomt dan in het eerste semester. Door de anderhalvemeterregel is de ruimte op de campus immers nog steeds erg beperkt.

Voor studenten van de medische faculteit gelden andere regels  omdat zij onderwijs volgen in het ziekenhuis Radboudumc. Studenten van de Medische faculteit krijgen hierover bericht op Brightspace, schrijft de universiteit op Radbounet.  

2 Reacties

Paul 15 april 2021 - 11:43

Waar vind ik deze zaal?

Antwoord
Jochem Bodewes 15 april 2021 - 11:51

Deze zaal is niet te vinden op de RU-campus. Het is een stockfoto die we hebben gebruikt vanwege het verband met fysiek onderwijs. Waar het precies is, is bij de ANS-redactie ook onbekend.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen