Home Artikelen Petitie eist eerlijke compensatie van RU-bestuur

Petitie eist eerlijke compensatie van RU-bestuur

door Delphine Broasca

Gistermiddag om half vijf hield Studentenvakbond AKKU een actie waarbij ze aan het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit (RU) een petitie overhandigden in het kader van de #NietMijnSchuld-campagne. ‘We willen dat het CvB zich uitspreekt tegen de geringe compensatie van het leenstelsel.’

Om half vijf stonden ongeveer 25 actievoerders voor het Berchmanianum om een petitie te overhandigen aan het CvB. De actievoerders waren onder andere leden van AKKU, het actiecomité, en studenten die de petitie hebben ondertekend. ‘De petitie is ondertekend door ruim 400 mensen en heeft te maken met een van de eisen van de #NietMijnSchuld-campagne’, vertelt Kayleigh Hofstede, voorzitter van AKKU. ‘We eisen eerlijke compensatie een willen dat het CvB zich uitspreekt tegen de geringe compensatie die nu wordt beloofd’, verduidelijkt ze. 

Het CvB had op dat moment geen tijd om de petitie te ontvangen. Twee uur eerder kon wel tijd vrij worden gemaakt. ‘Het probleem is dat je zo’n actie met meerdere mensen niet zomaar twee uur kan vervroegen’, zegt Hofstede. De actievoerders spraken daarom met een medewerker van Student Affairs. ‘Hij kan echter niet praten voor het CvB, want hij is geen bestuurder’, meent de voorzitter. ‘Daarom gaan we maandag terug, zodat we met het CvB kunnen praten.’

In gesprek

Naast het overhandigen van de petitie wil AKKU graag in gesprek gaan met de universiteitsbestuurders. ‘We geven graag antwoord op vragen, toelichting of delen verhalen van studenten’, vertelt Hofstede. ‘Het CvB zit er namelijk voor de studenten en het is dus ook belangrijk dat ze luisteren naar studenten’, vindt ze. Het gesprek aan gaan is volgens haar daarom altijd belangrijk. 

Indirecte invloed

Hoewel de universiteit niet direct invloed kan uitoefenen op het beleid, denkt Hofstede dat het toch goed is dat de RU zich hierover uitspreekt. ‘Ten eerste betuigt het bestuur op deze manier steun aan de studenten. Daarnaast geven de universiteiten een groot signaal af als meerdere universiteiten zich uitspreken’, geeft ze als redenen. ‘Ooit is het beleid gemaakt met de gedachte dat de onderwijskwaliteit zou verbeteren. Als universiteiten laten zien dat ook zij hier niet achter staan, moet de politiek daar wel iets mee doen’, zegt de voorzitter.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen