Home NieuwsNederland ‘Prestatiedruk zorgt voor Ritalinmisbruik’

‘Prestatiedruk zorgt voor Ritalinmisbruik’

door Myrte Nowee

Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) waarschuwen opleidingen dat zij hun studenten beter moeten voorlichten over de gevaren van ritalin. Het medicijn voor mensen met ADHD wordt volgens de onderzoekers vaak misbruikt om studieprestaties te verbeteren. 


Door de toegenomen prestatiedruk in het hoger onderwijs nemen steeds meer studenten de concentratieverhogende drug, zo concludeerden wetenschappers aan de UvA uit hun onderzoek. ‘Je bent als individu eindverantwoordelijk voor je eigen toekomst en zal er in deze maatschappij dan ook alles aan doen om te slagen. Ik denk dat jongeren daarom eerder naar die medicatie grijpen.’

ADHD-dealers

Hoewel het medicijn in principe enkel te verkrijgen is op recept, bestaat er ook een zwarte markt voor. ‘Soms was ik weleens bang dat studenten er zelf in handelden’, vertelt een psychiater uit het onderzoek. Een anonieme student aan de Radboud Universiteit (RU) bevestigd dat zij ook wel eens ritalin aangeboden heeft gekregen via een gediagnosticeerde student. ‘Hij heeft ADHD maar gebruikt het middel zelf niet. Hij dealt er dus wel mee.’

Gevaren aan Ritalingebruik

Het gebruik van Ritalin of verwante medicijnen is echter niet zonder gevaar. Het kan hartklachten, acute slapeloosheid, verlies van eetlust en emotionele labiliteit veroorzaken. Ook kan het alcoholmisbruik in de hand werken en werkt het verslavend. Studenten zouden daarom beter moeten worden voorgelicht over de mogelijke gevaren, aldus de onderzoekers.

Daarnaast zouden ADHD-patiënten en hun medicatie in de toekomst nauwkeuriger moeten worden gemonitord om misbruik te voorkomen. Het klakkeloos verstrekken van herhaalrecepten wordt ook afgeraden. Verder moet er volgens de onderzoekers meer aandacht worden besteed aan alternatieven oplossingen voor de problemen die ADHD’ers hebben om medicijngebruik te verminderen. Voorbeelden zijn aandacht voor leefstijlverbetering, effectievere studiemethoden en stressmanagement-cursussen zoals mindfullness. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen