Home Artikelen Pro-Palestinaprotest van start aan de Radboud

Pro-Palestinaprotest van start aan de Radboud

Honderden studenten, medewerkers en andere gegadigden verzamelden zich maandagmiddag op de campus van de Radboud Universiteit (RU) in een steunmars voor Palestina. Ook is er een tentenkamp opgezet, waar de activisten willen blijven totdat hun oproep tot een academische boycot van Israël door de RU is ingewilligd.

Een studentenbetoging voor Palestina, zoals die afgelopen week in meerdere Nederlandse steden is gehouden, vindt nu ook plaats in Nijmegen. Om half twee ‘s middags kwamen honderden mensen samen voor een walk-out (het verlaten of wegblijven van college) om steun te betuigen aan de Palestijnse zaak. Terwijl er door een megafoon leuzen worden ingezet als ‘Free Free Palestine’, vertrekt de mars van het Erasmusplein naar het grasveld tussen het Collegezalencomplex en het Maria Montessorigebouw. Daar worden dan de laatste haringen in de grond geslagen van een tentencomplex van zo’n tien tenten. De protesteerders kondigen aan pas te willen vertrekken wanneer hun eis van een academische en financiële boycot van Israël wordt bewerkstelligd.

Eisen aan de universiteit

In de speeches bij het tentenkamp worden de precieze eisen van het protest verkondigd. De Radboud Universiteit moet ten eerste volledige openheid geven over de bestaande banden met Israëlische instituties en bedrijven. Daarnaast moeten alle academische samenwerkingen met onderwijsinstellingen uit Israël die medeplichtig zijn aan de oorlog in Gaza en de bezetting van Palestijnse gebieden worden beëindigd. Ten slotte moeten alle contracten en alle geldstromen afgekapt worden met bedrijven en organisaties die winst maken door het conflict. De eisen worden met luid gejuich ontvangen, waarna de menigte scandeert: ‘Radboud, schande, bloed aan je handen!’.

Het College van Bestuur (CvB) van de Radboud is op eerdere pogingen van activisten met dezelfde eisen niet ingegaan. Of de mars en het tentenkamp daar verandering in kan brengen is dus nog maar de vraag. Hoe het protest zich zal ontwikkelen en hoe het CvB zal optreden als de eisen niet worden aangenomen is nog onduidelijk. De activisten zorgen er in ieder geval voor dat ze zich niet zullen vervelen. Er is onder andere een cursus bordjesschilderen, in het tentenkamp is een leeshoek, er zal samen worden gegeten en er worden vooral veel speeches aangekondigd. Met dit alles maken ze duidelijk: wij gaan hier niet zomaar weg.

Steun van docenten

Onder de aanwezigen zijn veelal studenten, maar er is ook een groep universiteitsmedewerkers op de been. Eén van hen is universitair docent Sociale Geografie Harry Pettit. Hij is al een aantal maanden betrokken bij de activiteiten van studenten die zich inzetten voor Palestina en legt uit waarom hij dit protest steunt: ‘Ten eerste moeten wij als onderwijzers onze studenten beschermen. Wat vorige week op andere campussen is gebeurd is verschrikkelijk.’ Ook inhoudelijk staat hij achter de demonstratie. ‘We willen hun oproep tot de boycot versterken, het heeft nu al veel te lang geduurd’, aldus Pettit. Hij is blij met de grote opkomst van docenten, maar roept hen die nog niet aanwezig zijn op om ook te komen: ‘Deze studenten staan aan de goede kant van de geschiedenis.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen