Home NieuwsRadboud Universiteit AKKUraatd trekt zich terug uit interne USR-samenwerkingsverband

AKKUraatd trekt zich terug uit interne USR-samenwerkingsverband

door Redactie

AKKUraatd werkt niet langer samen in de Universitaire Studentenraad (USR). Dit nieuws kwam maandagmiddag aan het begin van de Gezamenlijke Vergadering (GV) naar buiten. Het hele presidium van de USR treedt af.

Tekst: Joep Dorna en Myrte Nowee

Nanne van Mil, de politiek commissaris van de NSSR, neemt als ‘technisch voorzitter’ de komende twee maanden de taken van het presidium over. In een verklaring over de breuk, die aan het begin van de vergadering werd voorgelezen, benadrukken alle USR-leden dat ze ‘de belangen van de studenten van de Radboud Universiteit zo optimaal mogelijk blijven behandelen.’ De reden van de breuk was volgens de verklaring naar eigen zeggen een ‘verschil in inzicht over de invulling van het raadslidmaatschap’. AKKUraatd streeft ernaar om alleen samen te werken op inhoudelijke dossiers als de partij dat wenselijk vindt. ‘De partijen moeten voor hun eigen idealen kunnen gaan zonder dat samenwerking hierbij verplicht is.’ Asap en de koepelvertegenwoordigers willen volgens de verklaring meer een gezamenlijke koers voeren: ‘een medezeggenschapsrol die primair streeft naar open samenwerking op basis van vertrouwen waarbij ieders expertise optimaal wordt ingezet.’ In de verklaring laten de studentfracties weten dat ze ‘binnenkort met elkaar in overleg gaan hoe ze het komende jaar gaan samenwerken in het belang van de studentenmedezeggenschap en de universiteit.’

AKKUraatd voorzitter Sander van der Goes verklaart dat er al langer spanningen waren binnen de USR. ‘Dat stapelt zich uiteindelijk op’. Xander Ulsen, voorzitter van asap, beaamt dit. ‘Onze zienswijze is anders. Zeker de laatste weken merkten we dit. Dit kwam ten nadele van de samenwerking.’ Oorzaken voor deze spanningen zijn onder andere het verschillend interpreteren van de afspraken die begin dit collegejaar zijn gemaakt over onderlinge samenwerking. ‘Die afspraken zijn achteraf te ruim geformuleerd’, vertelt Van Ulsen. ‘Er zijn veel grijze gebieden en als partij wil je je natuurlijk profileren.’ Van der Goes geeft aan dat volgend jaar daarom  een duurzame oplossing gevonden moet worden om problematiek te voorkomen.

Lara Mascini, een van de politiek commissarissen in de USR, vertelt dat de beslissing aanvankelijk rauw op hun dak viel maar dat ze willen blijven samenwerken. ‘Wij zijn individueel benoemde leden, wat betekent dat we, meer dan de fracties, medestanders nodig hebben om draagvlak te creĆ«ren. Daar zullen we alle partijen voor nodig hebben en dat zal in de toekomst niet veranderen.’ Ze geeft daarmee duidelijk aan geen kant te kiezen maar te staan voor samenwerking. ‘We blijven toegankelijk voor zowel AKKUraatd als asap’. 

De partijen geven aan zonder ruzie uit elkaar te zijn gegaan en dat alle nog lopende dossiers nog samen worden afgemaakt. Over een week kunnen studenten stemmen op USR-leden voor het komende collegejaar.

 

Dit is een herziene versie van een artikel dat eerder online verscheen

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen