Home NieuwsRadboud Universiteit Baas over eigen werk

Baas over eigen werk

door Redactie

Het was even schrikken afgelopen januari toen duidelijk werd dat plagiaatcontroleur Turnitin met essays van studenten aan de haal kan gaan volgens de gebruikersovereenkomst. Inmiddels is echter duidelijk dat de situatie niet zo ernstig is als in eerste instantie het geval leek.

Naar aanleiding van het nieuws van begin dit jaar heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzocht wat de overeenkomst precies inhoudt voor haar studenten. Hoewel de gebruikersovereenkomst inderdaad stelt dat gegevens voor commerciĆ«le doeleinden mogen worden gebruikt, geldt dit niet voor studenten aan Nederlandse universiteiten. Universiteiten, waaronder de UvA, hebben namelijk  geen rechtstreeks contract met Turnitin, maar via SURF, een landelijke ICT-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek. In die overeenkomst staat nadrukkelijk dat gegevens alleen voor plagiaatcontrole worden gebruikt, niet voor andere doeleinden. Hierdoor zijn essays die studenten via Turnitin inleveren dus vrijgesteld van de gebruikersovereenkomst van Turnitin.

Ook de Radboud Universiteit heeft een contract met Turnitin via SURF en studenten hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun werk in verkeerde handen terechtkomt, zo laat woordvoerder Martijn Gerritsen in een reactie weten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen