Bij de aankomende Gezamenlijke Vergadering (GV) van de medezeggenschap van de RU, wil het College van Bestuur (CvB) het plan invoeren om de normen voor het bindend studieadvies (BSA) te verhogen van 39-42 studiepunten naar 42-45 studiepunten.
Deze verhoging van drie studiepunten zou plaats moeten vinden vanaf collegejaar 2016-2017. Voor een wijziging van zulke bindende richtlijnen heeft het College geen voorafgaand advies of instemming nodig van de GV, vanwege de medezeggenschapsreglementen van de RU.
Het CvB wil het BSA verhogen met dezelfde reden als bij de invoering van het advies in 2011: om de kwaliteit van de vwo-instroom te vergroten. De huidige studielast van de bacheloropleidingen is zo bepaald, dat deze in drie jaar af te ronden zijn. Dat betekent volgens het CvB dat alle studenten onder normale omstandigheden in vier jaar tijd hun bachelordiploma kunnen halen. Dit komt neer op 45 studiepunten per jaar. De huidige BSA-norm van 39-42 punten is volgens het CvB daarom te laag. ‘De universiteit heeft de morele plicht om de studenten te helpen voldoende studievooruitgang te boeken, zodat zij niet voor onnodig hoge kosten worden gesteld’, aldus het CvB.
USR
Monique van Vegchel, voorzitter van de Universitaire Studentenraad, zegt dat de USR unaniem tegen de ophoging van het BSA is. ‘Volgens ons geeft het leenstelsel genoeg motivatie om de student sneller zijn studie af te laten maken. Wij zien geen reden om hiervoor ook nog het BSA te verhogen.’ Op 5 oktober zal de USR het plan bespreken met het CvB en pas daarna zal deze hierover een besluit nemen.