Home NieuwsRadboud Universiteit De Radboud Universiteit is jarig

De Radboud Universiteit is jarig

door Redactie

In 2018 viert de Radboud Universiteit (RU) haar negentiende lustrumjaar. In het kader daarvan worden het hele jaar door lustrumactiviteiten georganiseerd voor studenten en medewerkers van de universiteit. Daarnaast zijn ook alumni en inwoners van Nijmegen en omgeving welkom. Wat staat er allemaal op het programma?

Muziek en prangende vragen
De eerste lustrumactiviteit is de finale van de Radboud Song Contest op 15 maart in de nieuwe theaterzaal C. Dan wordt het winnende Radboudlied bekend gemaakt, waarvoor studenten en medewerkers van de RU een eigen lied konden insturen. Hiernaast wordt op 24 mei Radboud Open Air georganiseerd, waar wetenschappers korte lezingen geven over diverse thema’s. Ze zullen antwoord geven op vragen als: Van wie is de Noorpool als die gesmolten is? De lezingen worden verspreid over de campus gehouden, zodat er net als bij Radboud Rocks een festivalsfeer ontstaat. Diezelfde avond vindt Radboud Rocks plaats, waar bands en DJ’s optreden. Daarbij wordt ook een Grote Studenten Battle gehouden waar studieverenigingen het tegen elkaar opnemen en opdrachten moeten uitvoeren.

Professoren voor de klas en sportstrijd
Verder wordt op 31 mei Radboud Kids: Meet the professor gehouden. Daarbij gaan 95 professoren op de fiets naar basisscholen in de regio Nijmegen. Daar geven ze in toga les aan basisschoolleerlingen en vertellen over hun onderzoek. Kinderen mogen alles vragen tijdens deze interactieve lessen. Ter ere van de negentigste verjaardag van de RU in 2013 werd ook al zo’n dag voor basisscholen georganiseerd. De laatste gebeurtenis van het collegejaar 2017-2018 is Radboud Sports op 29 juni in het sportcentrum, compleet met extra activiteiten in verband met het lustrumjaar. Deze strijd der faculteiten werd vijf jaar geleden voor het eerst gehouden ter ere van het achttiende lustrum. De faculteiten van de RU en het Radboudumc strijden om de Radboud Cup in de onderdelen volleybal, hockey, tennis, voetbal en basketbal. Daarnaast vindt de tweede editie van het Sportfestival plaats met workshops, muziek en eten en drinken.

Afsluiting lustrum
Ook de rest van 2018 zijn er lustrumfestiviteiten. Zo kunnen alumni na de zomervakantie op 5 en 6 oktober naar de Radboud Recharge komen. Daarnaast opent de RU tijdens Radboud Invites op 6 oktober haar deuren voor inwoners uit de regio die een kijkje achter de schermen in de academische wereld willen nemen. Zij kunnen dan kijken wat voor onderzoeken er worden uitgevoerd en er zullen interactieve activiteiten voor jong en oud zijn. Op 18 oktober wordt het lustrumjaar tijdens de dies natalis afgesloten in de Stevenskerk met een academische plechtigheid. De dies is in het kader van het lustrumjaar van mei naar oktober verhuisd. Diverse sprekers zullen daarbij aanwezig zijn en er worden eredoctoraten en prijzen uitgereikt.

In grote lijnen is dus bekend hoe de RU het lustrumjaar wil gaan vieren, maar zelfs woordvoerder Martijn Gerritsen blijkt nog niet op de hoogte te zijn van alle details. Dat de RU in ieder geval een feestelijk jaar neer probeert te zetten, mag echter duidelijk zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen