Home NieuwsRadboud Universiteit De Roze week: Lezingen, regenboogvlaggetjes en kickboksen

De Roze week: Lezingen, regenboogvlaggetjes en kickboksen

door Redactie

Vandaag begint de elfde editie van de Roze Week. In deze week vraagt LHBT+-jongerenorganisatie Dito! aandacht voor LHBT+-studenten en medewerkers en vieren ze diversiteit. De campus is versierd met regenboogvlaggetjes en er vinden verschillende activiteiten plaats.

Doel van deze week is om de problemen waar LHBT+-jongeren tegenaan lopen zichtbaar maken, denk hierbij aan mentale gezondheid. ‘Daarnaast willen we een sfeer op de campus creĆ«ren waarin iedereen zich thuis voelt en kan zijn wie hij is’, vertelt Daan Janssen, lid van de Roze Week-commissie van Dito!. ‘We organiseren informatieve lezingen, maar ook activiteiten om LHBT+’ers bij elkaar te brengen, zoals een lunch.’ Een week waarin extra aandacht wordt besteed aan de problemen van deze groep is nog steeds hard nodig denkt Janssen. ‘We leven natuurlijk in een land waarin het op het gebied van de acceptatie van LHBT+ beter gaat dan gemiddeld in de rest van de wereld, maar er zijn altijd dingen die beter kunnen.’ Daarbij noemt hij de grenzen tussen genders die nog steeds strak zijn. Zo noemt hij dat de grenzen tussen de twee geslachten nog steeds sterk aanwezig zijn, terwijl je daar, volgens Janssen, meer mee moet spelen.

Tijdens de Roze Week wordt aandacht besteed aan acceptatie in het buitenland. ‘Er komt een spreekster uit Zimbabwe’, vertelt Janssen, ‘om te praten over hoe het is om te strijden voor gelijkheid in een land waar je opgepakt kunt worden om wie je bent.’ Daarnaast is er een avond die in het teken staat van mentale gezondheid. Janssen: ‘LHBT+ jongeren hebben vaker mentale gezondheidsklachten dan gemiddeld. Toch is dit thema nog een taboe en dat willen we doorbreken.’

Wie dit allemaal te serieus vindt, kan ook naar een van de informele activiteiten. Zo is er een Drag workshop en vindt het Roze Week-feest plaats. Op woensdag is er plaats om, letterlijk, te vechten voor je rechten tijdens een kickboksworkshop.

Janssen legt uit dat de Roze Week niet alleen bedoeld is voor LHBT+’ers. ‘We hopen juist dat mensen uit een brede groep afkomen op de activiteiten, vooral bij de informatieve activiteiten’, vertelt hij. Volgens hem is het voor deze groep vaak een soort ver van mijn bed show. ‘Dat neem ik ze ook niet kwalijk, maar onze activiteiten zijn open voor iedereen, dus ik hoop dat ook zij erop afkomen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen