Home NieuwsRadboud Universiteit De RU dobbelt (niet)

De RU dobbelt (niet)

door Redactie

16 tot 20 mei zal de Radboud Universiteit de Week van het Toeval organiseren. Tijdens deze week zal het thema ‘toeval’ zowel op de campus als in de stad aan bod komen in lezingen, colleges en andere activiteiten. De themaweek valt tevens samen met de drieënnegentigste verjaardag van de RU.

Een uitdaging
De keuze voor het thema van de week berust zeker niet op toeval. Tijdens de themaweek wordt namelijk Challenge of Chance gelanceerd, een boek geschreven door Radboud-wetenschappers. In dit werk benaderen zij elk het onderwerp ‘toeval’ vanuit hun eigen discipline. Hierin valt onder andere te lezen hoe een hoogleraar economie tegen toevalligheden aankijkt, of wat er vanuit de filosofie over te zeggen is.

Dit werk is – hoe toepasselijk – het resultaat van een toevalligheid. Tijdens een treinreis raakten twee Radboud-wetenschappers met elkaar in gesprek over toeval en zij besloten daarop een boek te schrijven. Steeds meer wetenschappers voegden zich bij het tweetal en uiteindelijk schreef elk van hen een hoofdstuk uit het boek.   

Toevals-Tombola 
Tijdens de Week van het Toeval houden de schrijvers van Challenge of Chance lezingen op diverse locaties. Ook kun je naar de Nacht van het Toeval in LUX, een bijeenkomst georganiseerd door Radboud Reflects. Op de campus worden colleges verzorgd door ware mystery guests en is een documentaire over toeval te zien. Een vrolijk sausje ontbreekt hierbij niet: bij elke activiteit krijg je een lot voor de Toevals-Tombola. Bij deze miniloterij kun je onder andere een reisje naar Genève met een excursie naar CERN, waar de beroemde deeltjesversneller staat, voor twee personen winnen.

Coincidence?
Volgens Iris Roggema, verantwoordelijk voor de PR van de themaweek, is er door de organisatie bewust gekozen voor een combinatie tussen serieuze en speelse activiteiten. ‘Een simpel symposium is te saai. We willen met deze week stimuleren dat mensen zowel op een ernstige als op een vrolijke manier over toeval gaan nadenken.’ Het uiteindelijke doel van het evenement is volgens Roggema om meer verbinding te creëren tussen studenten en universiteitsmedewerkers. Het lijkt er echter verdacht veel op dat de themaweek voornamelijk wordt georganiseerd om een boek te promoten waar de RU een belangrijk aandeel in heeft. Toeval? Waarschijnlijk niet.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen