Home NieuwsRadboud Universiteit De Vrije Student wil scholieren verbannen uit de UB

De Vrije Student wil scholieren verbannen uit de UB

door Redactie

Studentenpartij De Vrije Student wil dat studenten van de Radboud Universiteit (RU) voortaan voorrang krijgen in de Universiteitsbibliotheek (UB) tijdens de tentamenperiodes en de week daarvoor.

Jori Faber, woordvoerder van De Vrije Student, vertelt dat de UB rond de tentamenperiode vaak overvol zit met studenten die niet van de RU zijn. ‘Toen we afgelopen en dit jaar campagne voerden met De Vrije Student was iedereen die we aanspraken scholier. Dat was in de tentamenperiode. In het beleidsplan van de universiteit staat daarnaast dat er onder studenten de vraag is om meer en betere studieplekken.’

De Vrije Student pleit zodoende niet voor meer studieplekken, maar voor een betere benutting van de huidige plekken. ‘Vooralsnog zien we dat er voldoende studieplekken voor de student zijn, mits deze goed benut worden. Momenteel worden die namelijk benut door studenten die niet van de Radboud komen’, verklaart Faber. Joppe Hamelijnck, lijsttrekker van De Vrije Student, vindt dat de Radboud open en toegankelijk moet zijn, maar rond de tentamens kiest hij voor de Radboudstudent.

De grenzen sluiten?
‘Een oplossing voor het probleem zou zijn om de portieren de studentenpas te laten controleren van iedereen die bij de bieb binnen wil. In Amsterdam en Utrecht staan poortjes bij de ingang van de bibliotheek waar je eerst je studentenpas moet scannen, voordat je naar binnen kunt. Wij vinden dit heel betaalbare en goede oplossingen, maar wij hebben zelf nog geen concrete invulling van een oplossing. We willen daarover in gesprek gaan met de universiteit.

Genoeg (is genoeg)
Is het dan niet zo dat scholieren en mbo- en hbo-studenten naar de UB komen, omdat ze zelf te weinig studeermogelijkheden hebben? Faber denkt dat dat niet het geval is. ‘Zij hebben voldoende plekken om te studeren, bijvoorbeeld in de bibliotheek in de stad. Ik zie niet de noodzaak dat zij hier moeten komen omdat er zat alternatieven zijn voor hen.’ Wel benadrukt hij dat de UB de rest van het jaar open mag blijven voor niet-Radboudstudenten. ‘Maar in de periode dat Radboudstudenten de bieb het hardst nodig hebben, moet die sluiten voor andere studenten en scholieren.’

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen