Home NieuwsRadboud Universiteit Nieuwbouwplannen RU beloond voor duurzaamheid

Nieuwbouwplannen RU beloond voor duurzaamheid

door Vincent Veerbeek

Dat de Radboud Universiteit (RU) grote ambities heeft op het gebied van duurzaamheid is algemeen bekend. Wat betreft de geplande nieuwbouw lijkt de universiteit het ook waar te gaan maken. De RU ontvangt deze week een certificaat voor het duurzame karakter van de plannen.

De plannen voor het nieuwe gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, dat in 2020 uit het puin van de Thomas van Aquinostraat moet herrijzen, krijgen het duurzaamheidscertificaat ‘BREEAM-NL Excellent’. Dit certificaat wordt uitgereikt door de Dutch Green Building Council, dat het ontwerp zoals het nu op tafel ligt veelbelovend vindt. Uitgangspunt bij de nieuwbouw is dat het gebouw ‘de mens volgt’. Deze leuze klinkt Orwelliaans, maar doelt er simpelweg op dat het gebouw voorziet in de behoeften van de gebruiker. Verwarmingen gaan bijvoorbeeld alleen aan wanneer er daadwerkelijk mensen zijn. Naast zulke hippe snufjes wordt het gebouw op zo’n manier opgezet dat er zo min mogelijk energie wordt verspild, met een isolerende buitenlaag en een compacte vorm. Ook wordt de gebruikte energie duurzaam opgewekt, met behulp van zonnepanelen en warmte-koudeopslag, zodat het gebouw energieneutraal wordt.

Vicevoorzitter van het College van Bestuur Wilma de Koning laat in een persbericht weten trots te zijn op het nieuws en beschouwt het certificaat als een teken dat de RU goed bezig is wat betreft duurzaamheid. Ook Ton van Beek, directeur van het Universitair Vastgoedbedrijf, is enthousiast en beschouwt het bovendien als een hoopvol signaal voor toekomstige bouwprojecten. Als alle hooggespannen verwachtingen werkelijkheid worden, moet in 2020 het duurzaamste gebouw van de campus de deuren open.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen