Een album maken en het dan de ruimte in sturen, voor de Nijmeegse band The Hubschrauber is het een droom die uitkomt. De Nijmeegse sterrenkundige Marc Klein Wolt geeft hun nieuwe plaat Kepler-186f namelijk mee aan een Chinese satelliet die eind mei wordt gelanceerd.
Klein Wolt is directeur van het Radboud Radio Lab van de Radboud Universiteit, waar onderzoek gedaan wordt naar radiostraling. Zo houdt hij zich bijvoorbeeld bezig met het in beeld brengen van de bronnen van radiostraling, zoals zwarte gaten in de ruimte of kunstmatige radiozenders op aarde. In mei gaat er een radioantenne met Nijmeegse elektronica mee met een Chinese missie naar de maan. De Chinezen willen straling aan de achterkant van de maan onderzoeken, tot nu toe onontgonnen terrein voor sterrenkundigen. De Nederlandse sterrenkundigen hopen hier radiostraling van de eerste tijd na de oerknal op te vangen. De achterkant van de maan is een geschikte plek voor dit onderzoek, omdat stralingen vanuit de aarde de metingen niet verstoren. Het is de eerste keer dat een Nederlands onderzoeksteam meegaat tijdens een maanmissie.
Op Kepler-186f brengt de Nijmeegse band The Hubschrauber een ode aan de wetenschap en de ruimte. Het leek de band dan ook een fantastisch idee om hun nieuwe album de ruimte in te schieten. ‘We hadden een plaat gemaakt over Kepler-186f, een planeet die heel ver weg is. Uiteindelijk leidde dat tot het ludieke idee om te kijken of we het album de ruimte in konden schieten’, zegt Robbie Gerbrands, drummer van de band. Tijdens een uitzending van het radioprogramma ‘De Staat van Stasse’ vertelde zanger Otto van Toorn over hun droom en puur toevallig was sterrenkundige Klein Wolt net naar dit interview aan het luisteren. Hij nam contact op met de band en vertelde hen dat hij hun droom wel waar kon maken. ‘Niemand van ons had serieus gedacht dat het zou lukken, maar het is natuurlijk heel gaaf’, lacht Gerbrands.
De muziek van The Hubschrauber zal niet alleen de ruimte worden ingestuurd, maar komt ook van pas tijdens het onderzoek. De muziek zal namelijk via het radio instrument van achter de maan naar de aarde worden gestuurd. Zo draagt Nijmegen niet alleen met een wetenschappelijke maar ook met een muzikale noot bij aan de maanmissie.