Home NieuwsRadboud Universiteit FFTR heeft onterechte aanwezigheidsplicht

FFTR heeft onterechte aanwezigheidsplicht

door Redactie

Op de faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) wordt onterecht een verplichte aanwezigheid bij de werkcolleges geëist als ingangscriterium voor tentamens. In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) is geen enkele verwijzing naar een uitsluiting voor een tentamen op deze gronden. De Facultaire Studentenraad (FSR) van FFTR heeft op haar Facebook-pagina een mededeling over dit vergrijp geplaatst.

Hoe zat het ook alweer?
Stijn van Uffelen, voorzitter van de FSR van FFTR, legt uit hoe de vork in de steel zit. ‘In meerdere studiehandleidingen van de cursussen aan de FFTR staat dat er ingangseisen zijn om een tentamen te maken. Er wordt van een student verwacht dat hij minimaal 80 procent van alle werkcolleges aanwezig is. Voldoe je daar niet aan, dan word je uitgesloten van het tentamen.’ Tot zover lijkt er niks aan de hand, totdat je een kijkje neemt in de OER van de FFTR. Daarin wordt namelijk nergens aangegeven dat een student aanwezig moet zijn bij een werkcollege. De student kan er daarom officieel niet op worden afgerekend als hij bijvoorbeeld slechts de helft van zijn colleges heeft gevolgd, wat nu wel degelijk gebeurt.

De Opleidingscommissie (OLC) van Filosofie heeft het probleem aangekaart bij de opleidingscoördinator, vertelt Van Uffelen verder. ‘De OLC heeft aangegeven dat verschillende docenten het voorschrift omtrent de aanwezigheidsplicht hanteren, omdat dit volgens hen de regel is.’ De opleidingscoördinator reageerde afwijzend op het probleem, waardoor de FSR vorige week maandag een oproep plaatste op hun Facebook-pagina om verwarring omtrent de aanwezigheidsplicht te verhelpen. ‘Met deze oproep willen we graag duidelijk maken aan de student welke rechten hij heeft. Mocht een student onterecht worden uitgesloten van een tentamen dan kan hij stappen naar de examencommissie of zelfs naar het College van Beroep voor de Examens. We willen de studenten adviseren om gewoon naar hun college te blijven gaan. We zijn niet op voorbaat tegen iedere vorm van aanwezigheidsplicht, maar dat we graag meepraten over de precieze invulling. De FSR heeft het recht om over dit soort maatregelen te stemmen. Dat recht moeten we wel uit kunnen voeren.’

Studenten in hun recht
Jeroen Linssen, directeur Onderwijs van de FFTR, geeft toe dat de aanwezigheidsplicht niet is opgenomen in de OER van dit collegejaar. ‘Dit collegejaar is de onderwijscommissie van de model-OER afgeweken en is de aanwezigheidsplicht voor de werkcolleges en practica niet opgenomen. In de voorgaande jaren stond dit wel in de OER, waardoor docenten er in de studiehandleidingen vanuit zijn gegaan dat deze voorwaarde ook dit collegejaar gold. Daarbij is dus helaas een fout gemaakt en de studenten hebben ons daar terecht op gewezen.’ Hij denkt dat de situatie omtrent de aanwezigheidsplicht volgend jaar wel duidelijk in de OER zal worden genoemd en dat voor dit collegejaar geen student meer ten onrechte wordt uitgesloten van zijn tentamen.

Linssen vervolgt dat hij het goed vindt dat de FFTR-studenten een oproep op Facebook hebben geplaatst en dat ze opkomen voor hun rechten, maar hij had het sportiever gevonden als de FSR luchtiger met de situatie was omgegaan. ‘Bij de aanwezigheidsheidsplicht gaat het er niet om dat studenten verplicht aanwezig moeten zijn. We willen de studenten graag naar een practicum laten komen, zodat studenten die de oefeningen niet nodig hebben degenen die het wel moeilijk vinden, kunnen ondersteunen. Samen kunnen we de cursus dan een betere vorm geven.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen