Home NieuwsRadboud Universiteit FNWI enige faculteit die ophoging BSA tegenhoudt

FNWI enige faculteit die ophoging BSA tegenhoudt

door Redactie

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie (FNWI) is de enige faculteit aan de Radboud Universiteit (RU) die de ophoging van het Bindend Studieadvies (BSA) aanvecht.

Hoe zat het ook alweer?
Vorig jaar had de Universitaire Studentenraad (USR) hard gevochten om de ophoging van het BSA tegen te houden. Het College van Bestuur (CvB) wilde het BSA op een juridisch incorrecte manier ophogen, omdat de bindende richtlijn onderdeel is van de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Voor veranderingen aan de OER moet instemming worden gevraagd aan de Facultaire Gezamenlijke Vergadering (FGV) van een faculteit. Hier had het CvB blijkbaar geen boodschap aan en wilde de ophoging zonder stemming doorzetten. In een ultieme poging het besluit tegen te houden, spanden de USR en de Ondernemersraad (OR) een geschil aan bij het Stichtingsbestuur van de RU. Het principe dat het CvB zo’n maatregel wilde doorvoeren zonder daarvoor eerst de toestemming aan de USR te vragen, schoot bij de medezeggenschap in het verkeerde keelgat. 

Bal bij faculteit
Na lang wikken en wegen wisten de USR en het CvB in juni tot een compromis te komen: de FGV’s van alle faculteiten mochten toch wel beslissen of het BSA wordt verhoogd of niet. Mocht de FGV instemmen met de verhoging, dan was er niets aan de hand. Zouden ze tegen stemmen, dan zou er een facultair geschil ontstaan en moet een onafhankelijke commissie worden ingesteld om een oordeel te vellen over het geschil.

Dat laatste is nu het geval bij de FNWI. Tegenover Vox vertelt Kitty Rang, afgelopen jaar voorzitter van de Facultaire Studentenraad (FSR) van de FNWI, dat de faculteit niet overtuigd was van de efficiviteit van de maatregel. ‘Het is maar de vraag of studenten die 39 studiepunten halen in het eerste jaar, de eindstreep binnen vier jaar echt niet halen.’ Het geschil loopt nog en dus beschikt de FNWI nog niet over een OER. Eerder werd hiervoor al een speciale website opgericht, genaamd iseraleenoer.nl

De poging van de USR om de ophoging van het BSA tegen te houden, is dus tevergeefs geweest. Alleen de bèta’s van de FNWI proberen de maatregel te blokkeren. De principekwestie van de USR tegenover het CvB is opgelost, maar daar hebben toekomstige studenten vrij weinig aan. Zij moeten uiteindelijk toch in hun eerste jaar 42-45 studiepunten halen, afhankelijk van de faculteit waaraan zij studeren.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter