Home NieuwsRadboud Universiteit Goede doelen tiende RAGweek bekend

Goede doelen tiende RAGweek bekend

door Redactie

Vandaag heeft de RAGweek haar goede doelen voor de tiende editie van de week bekend gemaakt. De opbrengsten zullen gaan naar Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform en Estrela da Favela.

Jongeren met kanker en kinderen in de favela
Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is het nationale goede doel van de RAGweek, die plaatsvindt tussen 8 en 15 maart volgend jaar. Deze stichting zet zich in om de levensverwachting en levenskwaliteit van jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die kanker hebben, te verbeteren. Het internationale goede doel is Estrela da Favela. Deze stichting, opgericht door een Nederlander, runt een onderwijs- en sportproject in een favela in Rio de Janeiro voor 95 kinderen tussen de 4 en 14 jaar. 

Anouska Kersten, voorzitter van Stichting RAGweek, vertelt hoe het bestuur tot deze doelen is gekomen. ‘Allereerst hebben we gekeken waar onze eigen interesses lagen en welke goede doelen er de vorige edities zijn uitgekozen. Daarnaast konden goede doelen zichzelf aanmelden bij de RAGweek of konden zij worden aangemeld. Het internationale doel Estrela da Favela is daar een voorbeeld van. Dat doel werd bijvoorbeeld aangemeld door Babylon, de studievereniging van Communicatie- en Informatiewetenschappen. De vereniging was op studiereis geweest in Rio de Janeiro en kwam daar in aanraking met Estrela da Favela.’

Buiten de boot
Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform richt zich volgens Kersten, naast het onderzoek naar kanker, vooral op de welzijn van de jongeren met kanker. ‘Deze groep valt een beetje buiten de boot als het gaat om voorlichting. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over of ze nog wel kunnen studeren. Er wordt geprobeerd de dialoog tussen het ziekenhuis en de zieke jongeren op gang te brengen.’ De stichting is al actief in het Radboudumc en in zeven andere universitaire medische centra.

Beter onderwijs
De school die door Estrela de Favela in de sloppenwijk Mangueira is opgericht, focust zich op de kinderen uit de favela die graag zelf beter onderwijs willen. In de wijk is al een school aanwezig, maar deze levert slecht onderwijs af. ‘Vaak kunnen de jongens en meisjes op hun veertiende niet fatsoenlijk rekenen’, legt Kersten uit. ‘Op deze school krijgen de kinderen veel beter onderwijs, waardoor ze een beter toekomstperspectief hebben. Vooral de meisjes op deze school krijgen veel aandacht, omdat in Mangueira een machocultuur hangt. Op de school krijgen alle leerlingen dus ook seksuele voorlichting. Zo staan de meisjes sterker in hun schoenen bij de omgang met jongemannen in de favela.’

Hoewel de RAGweek pas in maart plaatsvindt, is er op 21 november al een eerste activiteit. Dan vindt de winterborrel plaats in Café Wij Gaan Beginnen. Tijdens de borrel zullen ook weer verschillende studenten hun hoofd kaal laten scheren voor het goede doel, op wie je kan bieden. ‘We zoeken nog mensen daarvoor’, lacht Kersten. Mocht je dus graag een gratis knipbeurt willen, meld je dan aan bij de organisatie van de RAGweek.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen