Home NieuwsRadboud Universiteit Groene Week 2018 duurzaam van start

Groene Week 2018 duurzaam van start

door Vincent Veerbeek

Deze week vindt de Groene Week plaats, net als voorgaande jaren georganiseerd door studentenvakbond AKKU, Cultuur op de Campus en culturele en charitatieve koepelvereniging CHECK. De week ging maandagmiddag van start met een reeks praatjes over de rol die duurzaamheid speelt in Nijmegen.

GW 1 grootDuurzaamheid leeft
Na een kort woord van welkom door Lisa Harbers, vicevoorzitter van CHECK, neemt burgemeester Hubert Bruls het woord. Hij praat over de positie van Nijmegen als groene hoofdstad van Europa en benadrukt dat het een titel is die niet wordt uitgereikt op basis van prestaties in het verleden, maar vanwege plannen voor de toekomst. Daarbij benadrukt Bruls dat duurzaamheid in Nijmegen niet alleen iets is van het gemeentebestuur, maar iets wat leeft onder ‘burgers, instanties als de RU en bedrijven’, zoals blijkt uit de vele duurzame initiatieven dieworden georganiseerd. Over de duurzaamheid van studenten heeft Bruls gemengde gevoelens, omdat ze aan de ene kant vaak de fiets pakken, maar aan de andere kant niet altijd goed omgaan met stroom. De burgemeester eindigt zijn praatje met de hoopvolle noot dat het jaar als Green Capital een ‘katalysator’ kan zijn voor de toekomst. 

Groen op de campus
Als tweede neemt vicevoorzitter van het College van Bestuur Wilma de Koning het woord, waarbij ze terugblikt op het opstellen van de duurzaamheidsagenda enkele jaren geleden en de vorderingen die sindsdien zijn gemaakt. Inmiddels zou duurzaamheid tot ‘in de haarvaten’ en ‘de genen’ van de universiteit zijn doorgedrongen. Ook het het doel om bewustwording te genereren is volgens De Koning meer dan geslaagd. Zo wordt de nieuwbouw op de campus steeds duurzamer en gaan deze week de deuren van het nieuwe Green Office open. ‘We hebben grote plannen en er gebeurt veel’, besluit De Koning enthousiast haar relaas.

GW 2 grootFull circle
Ten slotte spreken Marijn van Asseldonk en Helene Seevinck van Radboud Retro, een dienst voor het hergebruik van universiteitsspullen. Hier krijgt niet alleen het idee van de kringloopwinkel die voorheen in TvA5 gevestigd was een tweede leven, maar wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar het gebruik van oude bedrading om lampenkappen te maken. Nadat de twee voorvechters voor een circulair Radboud hun idee├źn uit de doeken hebben gedaan, komen de andere sprekers terug op het podium voor een korte vraag-en-antwoordsessie. Daarbij heeft het publiek de moogelijkheid om kritische vragen te stellen aan de sprekers over de zichtbaarheid van de status als groene hoofdstad, de betrokkenheid van de SSH& bij duurzaamheid en het hergebruik van elektronische apparatuur. Met het doorknippen van een lintje wordt de opening afgesloten en deze editie van de Groene Week officieel geopend.

Tot en met donderdag zijn er in het kader van de Groene Week allerlei activiteiten op het grasveld achter de Studentenkerk. Studenten kunnen bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een duurzame markt, lunchlezingen en een openluchtbioscoop. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen