Home Nieuws Historische verhuizing studentenwatersportverenigingen nabij

Historische verhuizing studentenwatersportverenigingen nabij

door Jochem Bodewes

Na jarenlange voorbereiding heeft de Nijmeegse gemeenteraad gisteren het plan om een nieuw watersportcentrum aan de Spiegelwaal te bouwen eindelijk goedgekeurd. Voor de studentenwatersportverenigingen betekent dit dat er een historische verhuizing plaats zal vinden. ‘Dit is voor ons een droom die uitkomt.’ 


Negen jaar geleden startten de Nijmeegse watersportverenigingen het initiatief Watersport Nijmegen (WSN). Het doel van dit samenwerkingsverband was een nieuw watersportcentrum aan de Waal te krijgen. Volgens de voorzitter van studentenzeilvereniging de Loefbijter, was dit een uitgelezen kans voor de studentenverenigingen: ‘Wij hebben er heel fijn op aan kunnen sluiten.’ Naast de Loefbijter en een paar burgerverenigingen sloten studentenroeivereniging Phocas en studentensurfvereniging Aeolus zich aan bij de WSN. Tijdens de uitwerking van het plan ondervond het samenwerkingsverband veel hindernissen. Onderweg stapte de burgerroeivereniging – een grote speler in het proces – eruit en de studentenverenigingen lukte het niet een horecavergunning te krijgen. Met de toestemming van de Nijmeegse gemeenteraad voor de bouw van het nieuwe sportcentrum komt het einddoel van de verenigingen binnen WSN eindelijk in zicht. ‘Dit is voor ons een droom die uitkomt’, aldus de voorzitter. 

Voor de Loefbijter zal dit betekenen dat leden niet meer op de fiets naar Cuijk hoeven om de zeilen te kunnen hijsen. ‘Dit zal onze vereniging echt veranderen’, aldus de voorzitter. Door de verhuizing verwacht ze dat de vereniging veel meer bekendheid zal krijgen. ‘Mensen vragen zich vaak af waar wij eigenlijk sporten. Straks kunnen we ons op de kaart zetten als ‘de vereniging die daar op de Waal aan het zeilen is.’’ Voor Phocas is de impact eveneens groot: zij zullen hun roeiboten niet langer op het Maas-Waalkanaal te water te laten. Surfvereniging Aeolus krijgt met het nieuwe sportcentrum naast de Kraaijenbergse Plassen een extra locatie om surfcursussen en -clinics te geven. 

Een dezer dagen zullen de studentenverenigingen de huurovereenkomsten voor het watersportcentrum, het Bastion genaamd tekenen. Hiermee gaan zij een verbintenis van tien jaar aan. Vervolgens kan de bouw beginnen. De voorzitter verwacht dat het project over anderhalf jaar afgerond zal zijn. ‘Als er geen vertraging is, zullen we er in het zeilseizoen van 2021 te water kunnen.’  

Rectificatie: Aangepast op 14 mei 2020. In dit artikel stelden wij dat N.S.S.V. Aeolus met de ingebruikname van het nieuwe watersportcentrum afscheid zou gaan nemen van de Kraaijenbergse Plassen, waar de vereniging momenteel actief is. Een lid wees ons er echter op dat het Bastion slechts een extra surflocatie zal zijn voor de Aeolus, en niet ter complete vervanging zal dienen. Daarom is dit aangepast.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen