Home NieuwsRadboud Universiteit Hoe ervaren rechtse studenten de linkse Radboud Universiteit?

Hoe ervaren rechtse studenten de linkse Radboud Universiteit?

door Redactie

Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Waar in opiniepeilingen de VVD nog steeds de meest geprefereerde partij van Nederland is, zal dit in Nijmegen ongetwijfeld anders zijn. De bijnaam ‘Havana aan de Waal’ heeft de stad niet zomaar gekregen: Nijmegen stemt al jarenlang fanatiek links. Het meest fanatieke linkse stemhokje in Nijmegen blijkt altijd op de universiteit te staan. Zo stemde bij de landelijke verkiezingen in 2017 bij het stemlokaal in de Refter ruim twee derde van de stemmers op GroenLinks of D66. De VVD volgde op ruime afstand met zo’n tien procent van de stemmen.

De politieke voorkeur van studenten en docenten van de Radboud Universiteit lijkt dus aan de linkerzijde te liggen. Uit onderzoek blijkt dat dit ook bij andere universiteiten in Nederland het geval is. Hierom werd in de Tweede Kamer door de VVD in 2017 een motie ingevoerd om te kijken in hoeverre dit problemen zou kunnen veroorzaken, waarna adviesorgaan KNAW concludeerde dat bij Nederlandse onderzoekers de politieke pluriformiteit voldoende is gewaarborgd. Over gevolgen voor het onderwijs of studenten is echter nog weinig bekend. In het buitenland zijn meerdere voorbeelden waarbij studenten met een afwijkende politieke mening niet worden gewaardeerd. Zo worden studenten in Groot-Brittannië die aangeven voor Brexit te zijn, uitgescholden en uitgesloten. Hoe ervaren rechtse studenten op de Radboud Universiteit eigenlijk kun politieke positie? Kunnen zij altijd voor hun mening uitkomen, of voelen ze zich gedwongen om in te houden? ANS sprak twee rechtse studenten over linkse voorkeuren op de universiteit, wat zij hiervan merken en de verkiezingen van vandaag.

Xander1Xander Somers (24)
Masterstudent Human Geography
Lid van de JOVD (jongerenorganisatie VVD)

‘Nijmegen is natuurlijk wel een linkse stad en de Radboud Universiteit wel een linkse universiteit. Ik heb niet het idee dat ik me tijdens college heel erg moet inhouden met wat ik zeg, maar ik merk wel bij mijn studie dat er mensen zijn die heel uitgesproken een andere politieke kleur hebben. Ook denk ik dat veel docenten lesgeven vanuit een bepaalde achtergrond. Een keer hadden we tijdens college les over de Spaanse enclaves in Marokko, Melilla en Ceuta. Die gebieden zijn historisch gezien nooit Marokkaans geweest, maar er werd beweerd dat deze gebieden terug zouden moeten naar Marokko. Tegelijkertijd is Istanbul rond dezelfde tijd Ottomaans, dus nu Turks geworden. Daar hoor je nooit iemand over. Daar heb ik toen een opmerkingen over gemaakt, maar daar werd door de docent niet verder op ingegaan omdat dat niet paste bij de kleur van het vak. Dus een voorbeeld uit de westerse wereld werd vanwege een linkse politieke voorkeur anders behandeld dan een voorbeeld uit de niet-westerse wereld. Tenminste, dat was mijn inschatting.

‘Ook wordt het uiten van rechtse politieke overtuigingen veel minder als normaal gezien dan het delen van linkse voorkeuren. Neem bijvoorbeeld de ontvangst van vluchtelingen. Je ziet weleens mensen met stickers rondlopen waarop staat ‘refugees welcome‘. Dat komt niet helemaal overeen met mijn mening, ik ben niet per se uitgesproken voorstander van migratie. Maar ik zou niet zo snel een sticker op een laptop kunnen plakken met de tekst: ‘migranten blijf thuis’.

‘Dat de universiteit links is, is niet echt een thema bij de JOVD, waar ik lid van ben. Wij zijn daar wat minder mee bezig dan bijvoorbeeld het Forum van Democratie. Die roepen altijd heel nadrukkelijk dat het onderwijs links is. Ik volg trouwens niet altijd de lijn van de partij en ik zal zeker niet zeggen dat ik altijd voor de VVD zal stemmen. Het is vooral belangrijk om je open te stellen voor andere ideeën. Neem bijvoorbeeld het klimaat. Linkse partijen zetten dat vaak op de agenda, tegelijkertijd vind ik zelf het klimaat ook belangrijk. Rechtse mensen kunnen zoiets ook op de agenda zetten. Omdat ik het belangrijk vind, doe ik dat zelf ook.’

Nick1Nick de Lange (24)
Bachelorstudent Amerikanistiek
Voormalig JOVD-lid

‘Als student Amerikanistiek merk ik heel vaak dat mijn mening verschilt van medeleerlingen. Zo schreef ik in mijn eerste jaar een betoog dat de Black Lives Mattermovement, die strijdt voor de rechten van zwarte Amerikanen, te radicaal handelde en te vaag was over hun doelen. Daar was niet iedereen het mee eens. Wel snappen mijn medestudenten meestal mijn standpunten als ik met ze in gesprek ga. We krijgen alleen vaak andere informatie mee omdat we andere media gebruiken, dus in die zin is het logisch dat je andere standpunten hebt. Wel vind ik het erg belangrijk dat iedereen met verschillende standpunten met elkaar in gesprek blijft.

‘Ik denk ook dat sommige van mijn docenten soms wel ervan uitgaan dat iedereen dezelfde mening heeft. Bij een vak wordt bijvoorbeeld een deel van de les besteed aan het behandelen van Amerikaans nieuws. Toen heb ik wel aangekaart dat het nieuws voornamelijk van linkse media kwam en daardoor wat meer links georiënteerd is. Zo werden bij het nieuws over de muur die Trump wil bouwen, alleen maar tegenstanders van de muur getoond. Er was niet echt ruimte voor discussie, omdat hij ervan uitging dat alle studenten het hier toch wel mee eens zouden zijn. Daar heb ik dus wat van gezegd. Bij essays moet ik ook weleens mijn docenten overtuigen van mijn standpunten. Ik heb een paar keer gehad dat ik stellingen had waarover mijn professor sceptisch was, maar die wat mij betreft wel waar waren. Toen heb ik laten zien waar ik mijn informatie vandaan had.

‘Zelf ga ik op verkiezingsdag stemmen op het Forum van Democratie. Ik heb eerder ook op de VVD en PVV gestemd, maar ik heb wat problemen met Mark Rutte en Geert Wilders. Toch zou ik nog wel op de ideeën van die partijen kunnen stemmen, alleen vind ik de leiders ongeloofwaardig. Ik zou alle studenten, en in het bijzonder studenten die nog nooit hebben gestemd, aanraden eerst een politiek kompastest te doen. Dat laat zien in welke politieke richting je denkt. Zeker bij de Provinciale Statenverkiezingen kan het zijn, omdat het om zulke regionale onderwerpen gaat, dat je het bij een Stemwijzer eens bent met een partij van wie je de achterliggende standpunten niet onderschrijft. Een kompastest laat dan beter zien wat je politieke standpunten zijn.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen