Op 2 april verscheen een interview op Voxweb met Jos Geelen, de nieuwe pastor van de Studentenkerk van de Radboud Universiteit (RU). Hieruit bleek dat Geelen, in tegenstelling tot zijn voorganger Theo Koster, niet zijn zegen zal geven aan homostellen. Het artikel was volgens Vox per ongeluk te vroeg gepubliceerd en werd weer verwijderd. Via de cache van Google is het interview nog te lezen.
Begrip en verontwaardiging
Gisteren publiceerde Vox een ander artikel waarin verschillende reacties op het nieuws over Geelen te lezen waren. Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de RU, vindt de keuze van Geelen niet verwonderlijk, maar zegt het wel onbegrijpelijk te vinden dat de pastor geen zegen kan geven aan de liefde tussen twee mensen. Ante Joosten, voorzitter van homojongerenorganisatie Dito!, reageert verontwaardigt en vraagt zich af of Geelen zich ervan bewust is hoeveel mensen hij hiermee kwetst. Er bestaat echter ook begrip voor de beslissing van Geelen. Hans Schilderman, hoogleraar bij religiewetenschap, snapt dat het zegenen van homostellen niet op de weg van Geelen ligt vanwege zijn katholieke achtergrond. Ook Timo Zoutewelle, bestuurlid bij de christelijke studentenvereniging NSN begrijpt de beslissing van de pastor en benadrukt dat dit niet betekent dat Geelen homoseksuelen als persoon afkeurt. De reacties op de keuze van Jos Geelen zijn dus zeer verdeeld, maar wat vindt de RU hiervan?
Iedereen is welkom
Volgens Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, faciliteert de RU een oecumenische studentenkerk op de campus. Dat betekent dat er meerdere geloofsrichtingen in de studentenkerk zitten. Moslims, katholieken en protestanten zitten samen onder een dak. ‘Iedereen is welkom in de studentenkerk en dat vinden wij het belangrijkste’, zegt Gerritsen. ‘Jos Geelen is een katholieke pastor en in de katholieke Kerk is het niet gebruikelijk om homo’s te zegenen. In die zin is zijn keuze niet verbazingwekkend.’ Binnen de Studentenkerk zijn er andere pastors die homostellen wel zegenen, zoals Froukien Smit, die een protestantse achtergrond heeft.
(In)zegenen
Gerritsen geeft aan dat er een verschil bestaat tussen zegenen en inzegenen. ‘Het is belangrijk daarin een onderscheid te maken. Inzegenen gaat over een huwelijk, maar zegenen is iets wat in principe iedereen kan doen.’ Volgens Gerritsen was Theo Koster, de voorganger van Geelen, juist een uitzondering omdat hij wel zijn zegen gaf aan homoseksuelen. ‘Jos Geelen doet dit niet en dat kan. Hij is gewoon een heel hartelijke en vriendelijke man.’
De discussie rond het zegenen van homoseksuelen in de Studentenkerk is niet nieuw. In december 2014 kwam de voorganger van Jos Geelen, Theo Koster, nog in opspraak.Volgens historicus en priester Antoine Bodar zou Koster te progressief zijn omdat hij homo’s inzegende. Bodar gaf toen aan dat de opvolger van Koster meer ‘in de lijn’ van kerk zou moeten zijn. Geelen werd begin dit jaar benoemd als opvolger van Koster. Gerritsen vertelt dat dit werd gedaan door de bisschop van ‘s-Hertogenbosch nadat er contact is geweest met diverse betrokkenen zoals afgevaardigden van de Rooms-Katholieke parochie van de Heilige Geest in Nijmegen, het bestuur van de Studentenkerk, een student en de directeur van het cluster Ondersteuning van de RU.