Home Artikelen In weekend op campus studeren kan weer

In weekend op campus studeren kan weer

Vanaf morgen kunnen studenten weer in het weekend aan de slag op de campus. De universiteitsbibliotheek (UB) opent ook dan de deuren en stelt studiewerkplekken beschikbaar.  


‘Studenten gaven aan ook behoefte te hebben om in het weekend in de bibliotheek te studeren’, legt Thecla Ettema, hoofd van de afdeling Loan and Study Services, uit. Ook het college van bestuur en het herstartteam van de Radboud Universiteit (RU) vroegen de UB te kijken naar mogelijkheden om weer in het weekend te openen. Dat is nu gedaan: de lees- en learningzaal gaan weer open van 10 tot 6, waardoor er op zaterdag en zondag zo’n tweehonderd RU-studenten in de UB kunnen studeren. Boeken worden nog niet in het weekend uitgeleend. ‘We willen eerst alleen de studiewerkplekken openen om te kijken hoe dat gaat’, aldus Ettema.

In eerste instantie was een opening in het weekend nog niet mogelijk, omdat het vaste bibliotheekpersoneel vrij is in de weekenden en de UB dan door studentmedewerkers wordt gerund. ‘Om goed te openen moesten ook de studentenmedewerkers weten hoe de coronaregels kunnen worden gehandhaafd’, aldus Ettema. Dat hebben ze nu onder de knie, al zal er wegens het thuiswerkadvies met minimale personeelsbezetting worden gewerkt. Op het gebruik van de studiewerkplekken heeft dit advies overigens geen invloed. ‘Voor onderwijs geldt daar een uitzondering voor’, zegt de bibliotheekmedewerker.

Waar er eerst twee vaste tijdsloten per dag waren, kunnen studenten vanaf nu zowel doordeweeks als in het weekend zelf een begin- en eindtijd in de universiteitsbibliotheek kiezen. ‘Doordeweeks zijn er veel studenten die voor het eind van het tijdslot weggaan of later aankomen’, verklaart Ettema. Hierdoor werd de capaciteit van de UB niet optimaal gebruikt. Daarnaast zijn er volgens haar ook studenten die een plek reserveren en vervolgens niet komen opdagen. Ze hoopt dat dit voortaan niet meer gebeurt. ‘Als ze hun reservering annuleren zou een ander gebruik kunnen maken van die plek.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen