Home NieuwsRadboud Universiteit Intakegesprek bij de studentpsycholoog wordt laagdrempeliger

Intakegesprek bij de studentpsycholoog wordt laagdrempeliger

door Redactie

De werkgroep Welzijn van de Universitaire Studentenraad (USR) heeft bewerkstelligd dat de kosten voor een intakegesprek bij de studentpsycholoog op de RU 10 euro worden in plaats van 25 euro. Per 1 maart zijn de nieuwe tarieven ingegaan.

De vraag naar psychologische hulp onder studenten neemt, volgens de enquête die het Interstedelijk Studentoverleg onder 35 studentpsychologen hield, toe. Zowel de USR als de top van de universiteit is dit probleem opgevallen. Maarten Dietz, lid van de werkgroep Welzijn van de USR, legt de situatie aan de RU uit. ‘Wij zien dat veel studenten behoefte hebben aan een gesprek met een psycholoog, maar ze vinden het toch moeilijk om deze stap te zetten. Het oude bedrag van 25 euro ervaarden veel studenten als een extra drempel om hulp te zoeken.’

In samenwerking met Carla van Wely, Hoofd Afdeling Studenten Begeleiding, heeft de werkgroep de verlaging tot stand gebracht. Naast het verlagen van het geldbedrag wil de USR het aantal studenten dat niet komt opdagen op een afspraak terugdringen. ‘De student krijgt de dag voor de afspraak een sms als herinnering aan het intakegesprek. Daarnaast wordt er een boete ter hoogte van 25 euro ingesteld, die in rekening wordt gebracht als studenten niet komen opdagen’, vertelt Dietz.

Eerder werd bekend dat aan de RU wachtrijen voor de studentpsycholoog te lang zijn. Door het verlagen van de prijs voor het intakegesprek is de kans dat deze wachttijden alleen maar toenemen. Dietz denk echter niet dat dit het geval zal zijn. ‘Het aantal studenten dat niet komt opdagen zal afnemen en daardoor houden ze niet de plek voor anderen bezet. Daarnaast moet een toename van de wachttijd geen argument zijn om de drempel voor studenten die de hulp nodig hebben te verlagen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen