Home NieuwsRadboud Universiteit Woonsituatie internationale studenten onderzocht

Woonsituatie internationale studenten onderzocht

door Redactie

Studentenvakbond AKKU heeft onderzoek gedaan naar de huisvesting van internationale studenten aan de Radboud Universiteit (RU) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Uit een rapport dat deze week werd gepresenteerd, blijkt dat studenten in Nijmegen over het algemeen verzekerd zijn van onderdak, maar dat er ook dingen beter kunnnen.

Huisje, boompje, beestje
AKKU besloot  dit onderzoek te starten naar aanleiding van ophef afgelopen zomer over de woonsituatie van internationale studenten elders in Nederland. In Nijmegen vallen de problemen mee, maar de studentenvakbond was toch benieuwd hoe de vork precies in de steel steekt. In het onderzoek is vooral gekeken naar maatregelen die genomen zijn door instanties die bij de huisvesting zijn betrokken, zoals de SSH& en het International Office (IO) van de RU. Daaruit blijkt dat ongeveer veertig procent van de internationale studenten wordt gehuisvest door de afdeling huisvesting van het IO, dat samenwerkt met studentenhuisvester SSH&. Daarnaast stimuleert het IO het onderverhuren van kamers door Nijmeegse studenten die in het buitenland studeren. Klachten van studenten hebben vooral te maken met praktische zaken als de huurprijs en de aanwezige voorzieningen. 

Kritische kanttekening
Ondanks de overwegend positieve signalen kaart AKKU ook enkele knelpunten aan. Een grote kwestie is bijvoorbeeld een gebrek aan integratie, omdat internationale studenten vaak apart wonen van Nederlandse studenten. Een ander probleem  dat de studentenbond voorziet, heeft te maken met het feit dat de nadruk ligt op zogeheten “short-stay contracten”. Deze zijn vooral bedoeld voor studenten die hier voor een semester of een jaar zijn en bieden minder mogelijkheden voor studenten die hun hele opleiding in Nijmegen volgen. Doordat steeds meer buitenlandse studenten hun hele studie hier doen, kan dit tot problemen gaan leiden. Een ander gevaar is dat veel studenten onderdak vinden via de particuliere markt. Vooral internationale studenten staan hier niet altijd even sterk in hun schoenen, zeker als huurcontracten in het Nederlands zijn. Het belangrijkste advies van AKKU om deze problemen aan te pakken is beter overleg tussen huisvestingsorganisaties en partijen die de belangen behartingen van internationale studenten, ook als ze niet direct te maken hebben met huisvesting.

Het rapport laat dus zien dat ondanks het feit dat Nijmegen het beter doet dan gemiddeld, er nog wel de nodige problemen zijn die aandacht vragen en er zijn zeker verbeterpunten. Met het rapport worden de uitspraken die Wessel Meijer, hoofd van het IO, afgelopen september al deed tegen ANS gedeeltelijk bevestigd.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen