De Tweede Kamer besloot gisteren om universiteiten op te roepen het bindend studieadvies (BSA) dit jaar verkort toe te passen. De Radboud Universiteit (RU) geeft geen gehoor en houdt ook in de coronacrisis vast aan de eis. ‘We zien vooralsnog geen aanleiding om de regeling aan te passen.’
De motie van kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Paul van Meenen (D66) die het parlement aannam, pleit voor een aangepaste norm van het bindend studieadvies. Nu moeten eerstejaarsstudenten nog een minimaal aantal studiepunten behalen om aan het tweede jaar van hun opleiding te mogen beginnen. Deze norm past volgens de kamerleden niet bij de omstandigheden waarin eerstejaarsstudenten door de coronacrisis zich bevinden. Na een eerdere oproep van studentenvakbond AKKU en een landelijke petitie, geeft de RU ook nu niet toe. ‘Momenteel zien we geen aanleiding in de cijfers van de studievoortgang om de regeling aan te passen’, verklaart woordvoerder Martijn Gerritsen.
Niet tot hun recht
Westerveld en Van Meenen stellen dat er veel meer zelfredzaamheid van studenten wordt gevraagd en er studenten zijn die uit zorg voor naasten niet aan fysiek onderwijs deel kunnen nemen. Volgens de kamerleden komen sommige studenten in de huidige situatie niet tot hun recht, terwijl zij eigenlijk wel geschikt zijn voor een opleiding. Om deze redenen zouden er teveel studenten zijn die uitvallen bij hun opleiding terwijl zij onder normale omstandigheden wel een positief BSA halen.
Gerritsen stelt dat wanneer er bijzondere omstandigheden zijn die het behalen van een positief BSA in de weg staan, studenten altijd beroep mogen doen op de hardheidsclausule die uitstel kan bieden. ‘We denken dat die regeling volstaat. We blijven het wel monitoren en als er aanleiding is om een wijziging te maken, kijken we daarnaar’, aldus de woordvoerder.
Eerder dit studiejaar nam de Tweede Kamer al een motie aan om het BSA voorgoed af te schaffen. Toen liet de RU eveneens weten desondanks voorstander te blijven van de regeling.