Home NieuwsRadboud Universiteit Laatste resusapen verplaatst naar opvang Stichting AAP

Laatste resusapen verplaatst naar opvang Stichting AAP

door Redactie

De soap rondom de Radboud apen is ten einde gekomen: de twee resusapen op de Radboud Universiteit zijn afgelopen woensdag overgeplaatst naar een opvanghuis van Stichting AAP.

De dieren werden gebruikt voor onderzoek naar het verwerken van audiovisuele signalen. Toch is er al een tijd geen onderzoek meer met de apen gedaan. ‘Een van de apen was te oud om aan dierproeven te onderwerpen. De andere aap kan nog wel voor onderzoek worden gebruikt, maar dat is al een tijd niet meer aangevraagd’, aldus Anthonita van Egmond, hoofd corporate communicatie aan de RU. ‘In overleg met het College van Bestuur is besloten de apen niet te euthaniseren, maar de dieren over te dragen aan Stichting AAP.’

De apen zijn door de stichting naar een opvanglocatie in Almere gebracht. Omdat ze een groot deel van hun leven in afzondering hebben doorgebracht, worden de apen eerst een tijd in quarantaine geplaatst. Vervolgens zullen de resusapen stap voor stap in een groep met soortgenoten worden geïntroduceerd, zodat ze kunnen wennen aan het leven in groepsverband. Van Egmond verzekert dat de apen in goede gezondheid verkeren. Ze zijn alleen in quarantaine geplaatst omdat ze moeten wennen aan de nieuwe leefomgeving. 

Op 15 november heeft Stichting Animal Rights een petitie, die 27 duizend keer is ondertekend, aangeboden aan Han Van Krieken, rector magnificus van de RU, om de resusapen vrij te laten. Volgens Van Egmond waren er al gesprekken met Stichting AAP voordat de petitie werd aangeboden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen