Home Artikelen Landen met weinig corona populaire uitwisselingsbestemmingen

Landen met weinig corona populaire uitwisselingsbestemmingen

door Delphine Broasca

De afdeling International Mobility van de Radboud Universiteit (RU) heeft ondanks de coronacrisis ongeveer evenveel aanmeldingen ontvangen voor uitwisselingen buiten Europa als een jaar geleden. Wel is er een grote verandering onder de populariteit van verschillende bestemmingen, waarbij landen met een goed coronabeleid extra in trek zijn. ‘Zo is het aantal aanmeldingen voor bestemmingen in Zuid-Korea twee keer zo hoog.’

Na de inschrijvingsdeadline van 1 februari zijn 260 Radboudstudenten geselecteerd om in 2021-2022 een semester buiten Europa te gaan studeren. Dat is vergelijkbaar met de 235 studenten die zich in het studiejaar 2019-2020 aanmeldden. Rob van Leeuwen, waarnemend Hoofd International Mobility en Coördinator Partnerships aan de RU denkt dat het aantal aanmeldingen hoger is, omdat er ‘terugkomers’ zich hebben opgegeven. ‘Dat zijn studenten die zich vorig jaar hadden aangemeld, maar niet konden gaan. Zij melden zich weer aan.’ Ondanks het vergelijkbare aanmeldingsaantal is nog niet te zeggen hoeveel studenten daadwerkelijk naar de uitwisselingsbestemming zal afreizen. ‘Er is namelijk altijd een aantal studenten dat zich nog afmeldt’, Van Leeuwen.

De populariteit van verschillende bestemmingen is dit jaar flink veranderd. ‘Zo is het aantal aanmeldingen voor bestemmingen in Zuid-Korea twee keer zo hoog’, vertelt Van Leeuwen. ‘Ook Japan is veel populairder.’ Waar er vorig jaar 15 studenten naar Japan gingen, zijn er dit jaar 29 aanmeldingen. Deze bestemmingen zijn überhaupt populairder aan het worden, maar deze toename toch wel erg extreem is. ‘Het betere coronabeleid in deze landen speelt zeker mee’, verklaart Van Leeuwen. ‘Daardoor achten studenten de kans groter dat ze kunnen gaan.’ In tegenstelling tot Zuid-Korea en Japan, zijn er minder aanmeldingen voor Australië, omdat enkele Australische partneruniversiteiten al zelf de uitwisselingen voor het eerste semester hebben geannuleerd. Van Leeuwen denkt dat studenten als alternatief voor Australië bestemmingen in Canada kiezen, waardoor aanmeldingen hiervoor hoger uitvallen dan vorige jaren. 

Ondersteuning

Vanwege de coronacrisis is, ondanks de aanmeldingen, nog niets helemaal definitief. De afdeling International Mobility helpt studenten daarom door advies te geven over de mogelijkheden voor een back-up plan. ‘Zo kunnen studenten nu nog switchen naar een Europese bestemming, waarvoor de selectie begin maart zal plaatsvinden’, licht van Leeuwen toe. Ook zouden studenten hun buitenlandverblijf kunnen verplaatsen naar het tweede semester. Als dat niet mogelijk is, bieden de buitenlandse universiteiten vaak een online alternatief. ‘Wij hechten dus nog steeds waarde aan het door laten gaan van de uitwisselingen, maar het moet wel veilig’, stelt Van Leeuwen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen