Home NieuwsRadboud Universiteit Lezing Diederik Stapel gaat niet door vanwege verzoek CvB

Lezing Diederik Stapel gaat niet door vanwege verzoek CvB

door Redactie

De lezing van sociaal-psycholoog en beruchte fraudeur Diederik Stapel maandag op de RU gaat niet door, omdat onder andere het College van Bestuur hem geen podium wil bieden. 

De studievereniging van de Honours Academy, NSHV, had voor vanavond een lezing georganiseerd met Stapel. Hij zou komen praten over de fraude die hij heeft gepleegd in 2011 en wat voor impact deze heeft gehad op zijn leven. Veel studenten hadden zich al via Facebook aangemeld om de lezing bij te wonen, maar zij werden gisterenavond teleurgesteld. In een reactie op Facebook vertelt de NSHV waarom de lezing niet doorgaat. 

Reactie NSHV
In de reactie laat het bestuur van de studievereniging het volgende weten:

‘Enkele wetenschappers hebben uitgesproken het ongepast te vinden Diederik Stapel uit te nodigen. We hebben vernomen dat het bestuur van de universiteit daarnaast van mening is dat Diederik Stapel geen platform toebehoort op de universiteit, en hoewel deze activiteit ons een kans leek om de discussie omtrent wetenschappelijke integriteit bespreekbaar te maken, realiseren wij wel hoe gevoelig dit ligt. Wij hadden niet verwacht dat een dergelijke lezing zoveel wrijving met zich mee zou brengen. Wij betreuren de situatie dan ook ten zeerste, maar kunnen de mening van het bestuur van de universiteit niet naast ons neerleggen.’

Reactie CvB
Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, benadrukt dat het de keuze van de studievereniging zelf is geweest om de lezing niet door te laten gaan. ‘Het College van Bestuur was hogelijk verbaasd dat de NSHV Diederik Stapel had uitgenodigd om over wetenschappelijke integriteit te praten. Stapel heeft de wetenschap in diskrediet gebracht en carrieres van verschillende wetenschappers in de kiem gesmoord. Dit hebben we vervolgens aan de NSHV laten weten. Ook verschillende wetenschappers aan de RU, zoals Nicolo de Groot, hebben laten weten de lezing ongepast te vinden.’ Volgens Gerritsen staat het de vereniging verder wel vrij om de lezing te organiseren.

De NSHV is een onderdeel van het Honoursprogramma en is daarmee onder andere direct financieel afhankelijk van het CvB.  

De NSHV wilde niet persoonlijk reageren op hun besluit en ook Stapel was nog niet bereikbaar voor commentaar. 

Stapelgek
De naam Diederik Stapel ligt gevoelig bij de RU. Stapel werkte mee aan een onderzoek dat zou aantonen dat vleeseters egoischter zouden zijn dan vegetariërs en zelfs hufterig gedrag zouden vertonen. Stapel bleek hierbij data gefingeerd te hebben. Ook Roos Vonk, hoogleraar aan de RU, was betrokken bij dit onderzoek. Vonk had ze zich niet schuldig gemaakt aan de wetenschapsfraude bij het onderzoek. De RU verbood daarop RU/nieuws en Vox hierover te schrijven. Vonk ontving van de RU een berisping vanwege haar onzorgvuldige handelen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen