Home NieuwsRadboud Universiteit Masters RU: 3 Topopleidingen, 7 onvoldoendes, maar wél exclusief

Masters RU: 3 Topopleidingen, 7 onvoldoendes, maar wél exclusief

door Redactie

Vandaag werd de Keuzegids Masters gepubliceerd. Volgens de gids vindt bij meer dan de helft van de masteropleidingen aan Nederlandse universiteiten een voorselectie plaats. De RU werd uitgeroepen tot Beste Klassieke Universiteit, maar er vielen ook behoorlijk wat onvoldoendes. 

Voorselectie
De Radboud Universiteit (RU) biedt 57 masters aan, waarvan 46 procent een selectie bij de poort hanteren. Het landelijke gemiddelde is 53 procent. In 2014 is de doorstroommaster afgeschaft, waardoor masteropleidingen alle studenten mogen selecteren. De Keuzegids meldt verder dat het bij de informatie om een eerste analyse gaat en dat de informatie voor sommige opleidingen zeker nog zal worden bijgesteld.  

Een ruim gevierd feestje
In de gids is ook te lezen dat de Radboud Universiteit voor de zesde keer door de Keuzegids Universiteiten is uitgeroepen tot Beste Klassieke Universiteit. In Nederland bestaan 6 universiteiten die voor deze kwalificatie in aanmerking komen. Dit jaar was de voorsprong op de universiteit van Groningen klein en het verschil werd gemaakt door de ‘hoge kwaliteit bij studies als rechten en politicologie’ in Nijmegen. De Wageningen University is weer de beste universiteit van 2016, omdat zij ‘met al haar opleidingen topprestaties laat zien’. Wageningen heeft in de Keuzegids Universiteiten 2016 de hoogste totaalscore in de ranglijsten van universiteiten.

Bij de beoordeling van opleidingen wordt door de Keuzegids gekeken naar de kwaliteit van onderwijs en niet naar bijvoorbeeld prestaties van onderzoekers. De Keuzegids baseert zich voor 70 procent op de mening van studenten en voor 30 procent op oordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

Stroopwafels
In november werd de RU ook al uitgeroepen tot Beste, Brede, Klassieke Universiteit op basis van de Keuzegids Bachelors. Toen trakteerde de RU op stroopwafels. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, laat echter weten dat dit er deze keer niet in zit.

Weer voldoende onvoldoendes
Ook de masters van de RU werden beoordeeld. Drie masters ontvingen het stempel van topopleiding. Molecular Mechanisms of Disease kreeg een 8.0, Behavioural Science een 7.8 en Cognitive Neuroscience een 7.6. Daar stond tegenover dat er ook behoorlijk wat onvoldoendes vielen: de masters Geschiedenis, Pedagogische Wetenschappen, Kunst- & Cultuurwetenschappen, Planologie, Onderwijskunde, Nederland-Duitsland Studies en Oudheidstudies kregen allen een beoordeling onder de 5.5. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter