Dinsdagochtend werd bekend dat de bestedingsplannen van de Radboud Universiteit (RU) voor het studievoorschot vanuit de basisbeurs zijn goedgekeurd. In het plan staat onder andere dat er meer studiewerkplekken op de campus gerealiseerd zullen worden en de Universiteitsbibliotheek (UB) langer geopend zal zijn.
Tekst: Myrte Nowee
De projecten worden gefinancierd met het geld dat is vrijgekomen door de afschaffing van de basisbeurs in 2015. Naast meer studiewerkplekken en langere openingstijden voor de UB wil de RU ook meer docenten aannemen en investeren in intensiever en meer kleinschalig onderwijs. ‘We zijn blij dat we de vrijgekomen middelen nu kunnen gaan gebruiken om onze plannen uit te kunnen voeren’, verklaart rector magnificus Han van Krieken van de RU.
Overleg met studenten
In totaal worden er vanuit de regering honderden miljoenen uitgegeven voor verschillende van dit soort projecten van universiteiten in heel Nederland. Deze moeten aan een paar randvoorwaarden voldoen, maar hebben verder een vrije invulling per universiteit. De minister moet de plannen daarvoor eerst goedkeuren, wat nu bij de RU is gebeurd. In totaal gaat het om 663 miljoen euro structureel geld dat universiteiten beschikbaar gesteld krijgen tot 2024.
De aankondiging dat het geld van de basisbeurs nu daadwerkelijk in het onderwijs gestoken wordt, kwam voor velen als een verrassing. Minister van Engelshoven had de afgelopen jaren namelijk geen duidelijk antwoord op vragen van de Tweede Kamer over waar het vrijgekomen geld was gebleven. ‘Dat was al die tijd wel de bedoeling’, vertelt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Alex Tess Rutten. ‘Er moesten echter eerst goede plannen worden gemaakt, ook in samenspraak met studenten.’
Niet genoeg
Hoewel het beloofde geld nu na vier jaar dus eindelijk terecht komt bij het onderwijs, is dit volgens Rutten niet genoeg. ‘De toegezegde investering weegt niet op tegen de bezuinigingen die hiervoor gemaakt zijn.’ De LSVb blijft zich de komende tijd dan ook inzetten om naast deze investeringen ook de basisbeurs terug te krijgen. ‘Ik denk dat het steeds duidelijker wordt dat het onverantwoord is om jonge mensen met zo’n grote schuld opzadelen’, aldus Rutten. ‘We kunnen er op een gegeven moment niet meer omheen dat we een basisbeurs terugkrijgen.’
Om ervoor te zorgen dat de investeringen die nu zijn gedaan niet weer teniet worden gedaan, mag het geld voor een eventuele basisbeurs volgens de LSVb dan ook niet uit de onderwijsbegroting komen, maar zal er volgens hen extra moeten worden geïnvesteerd in het onderwijs. De LSVb startte daarvoor gisteren een campagne.