Home NieuwsRadboud Universiteit Meldpunt geopend voor verboden verplichte studiekosten

Meldpunt geopend voor verboden verplichte studiekosten

door Julia Meilink

Vandaag opende de Rechtswinkel, onderdeel van studentenvakbond AKKU, een meldpunt voor studenten die extra studiekosten maken die volgens de wet niet zijn toegestaan. Het gaat veelal om indirecte kosten voor bijvoorbeeld studieboeken die enkel bij de studie te verkrijgen zijn, verplichte stages en betaalde huiswerkopdrachten. 


Vanaf 2015 is het bij wet illegaal studenten te verplichten om kosten te laten maken waar geen gratis alternatief of een alternatief buiten de studie-instelling voor is. Die regeling is ingevoerd om belangenverstrengeling tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat studenten geen onnodige kosten maken. ‘Opleidingen proberen echter vaak toch een weg te vinden om studenten zelf te laten betalen voor hun middelen’, vertelt Romé Kraaikamp, voorzitter van AKKU. Ze vertelt dat dit bijvoorbeeld het geval is bij studenten die verplichte huiswerkopdrachten moeten maken uit een betaalde syllabus : ‘Als studenten dit niet doen, kan er worden besloten ze uit te sluiten voor het tentamen. Dan pluk je studenten overbodig kaal, want de opleiding zou de opdrachten ook gewoon gratis online kunnen zetten.’ Dit is ook een probleem bij studieboeken die alleen via de opleiding te verkrijgen zijn.

Aanleiding voor het openen van het meldpunt bij de rechtswinkel is een student van de HAN die voor zijn opleiding een verplichte minor in het buitenland moet volgen. ‘Sommige studenten kunnen dat gewoon niet betalen, dus moet er vanuit de opleiding een gesprek worden aangegaan om dit op te lossen’, vertelt Kraaikamp. Door de rechtswinkel wordt nu onderzocht in hoeverre deze studiekosten in het Onderwijs en Examenreglement zijn opgenomen en in welke mate de verantwoordelijkheid bij de opleiding, en in welke mate deze bij de student ligt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen