Home NieuwsRadboud Universiteit Mobiele kinderboerderij leidt tot verontwaardigde reacties

Mobiele kinderboerderij leidt tot verontwaardigde reacties

door Irene Wilde

Ter ere van het vijftienjarige bestaan organiseert Olympus, de koepelvereniging van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) als afsluiting van de lustrumweek een ‘Petting Zoo’, oftewel een mobiele kinderboerderij. De aankondiging van dit evenement op Facebook leidde tot veel negatieve reacties.

‘Het is uiteraard super dat jullie een origineel evenement hebben bedacht en ik geloof ook zeker dat jullie alleen maar goede intenties hebben, maar helaas kan ik met zekerheid zeggen dat dierenwelzijn bij dit evenement in het geding is’, zo luidt een van de reacties. En dit is niet de enige die zich zorgen maakt over het dierenwelzijn. Volgens critici zorgen mobiele kinderboerderijen voor stress bij de dieren omdat dieren steeds in een andere omgeving terecht komen. Ironisch, want Olympus organiseerde de boerderij juist om stress bij studenten onder de aandacht te brengen.

Dierenwelzijn op het spel
Als reactie op alle binnengekomen vragen en kritiek plaatste Olympus vorige week een uitgebreid bericht waarin het uitlegt waarom voor dit evenement is gekozen, en waarom het alsnog doorgaat. Zo laat het weten dat het bedrijf dat de kinderboerderij verzorgt, Bert’s Animal Verhuur, zich houdt aan de wet- en regelgevingen en beschikt over de juiste keurmerken. Ook geeft het bedrijf volgens Olympus aan dat de dieren ‘beslist goed gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen’ en het als ‘prettig’ ervaren. Verder stuurt het bedrijf vakkundige begeleiding mee die ervoor zorgt dat ‘de behoeften van de dieren gewaarborgd blijven.’

Na dit bericht stroomden nog meer verontwaardigde reacties binnen. Veel mensen vinden dat het evenement geannuleerd moet worden. Rode draad in de reacties is dat mensen het goed vinden dat de vereniging bezig is met studentenwelzijn, maar niet vinden dat ze hier dierenwelzijn voor op het spel kunnen zetten. ‘Er is een belangrijk deel dat over het hoofd wordt gezien en niet wordt genoemd in dit bericht. Deze dieren worden in een stressvolle situatie gezet doordat ze eerst in vervoer gezet moeten worden, vervolgens vervoerd moeten worden, tentoongesteld worden op een onbekende plek voor een paar uur, weer terug de wagens in gezet worden en weer terug vervoerd moeten worden’, schrijft een van de kritische studenten.

Organisatie houdt voet bij stuk
Olympus wilde alleen per mail reageren op de kwestie: ‘Studentenwelzijn is niet de enige reden waarom wij voor een kinderboerderij hebben gekozen. Veel studenten komen namelijk niet of weinig in aanraking met dieren, terwijl contact tussen dier en mens erg belangrijk is.’ Dus ziet de organisatie op dit moment geen reden om het evenement niet door te laten gaan. ‘Bij de voorbereidingen van het evenement hebben we lang nagedacht over dierenwelzijn. We hebben het bedrijf, wat we inhuren voor dit evenement, uitgekozen met dierenwelzijn in ons achterhoofd. Wij hebben contact gehad met het bedrijf en gevraagd naar de wet en regelgeving, dit is allemaal in orde. Daarnaast merken wij dat er onder de studenten veel animo is voor dit evenement.’

Sandra Verwaal, teamleider van de communicatieafdeling van de FNWI laat ook weten dat de faculteit achter het besluit staat om het evenement ondanks alle kritiek door te laten gaan. ‘De organisatie heeft met medestudenten gesproken die allemaal aangaven dat ze het een hartstikke leuk idee vonden.’ Verwaal benadrukt dat het bedrijf voldoet aan alle juridische eisen en ziet er daarom geen probleem voor het welzijn van de dieren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen