De Radboud Universiteit staat open voor een pilot flexstuderen. Dat heeft Han van Krieken, rector magnificus van de RU, aangegeven bij de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) afgelopen maandag.
In het collegejaar 2017/2018 wil het Ministerie van Onderwijs de pilot flexstuderen hoger onderwijs opzetten. Kort gezegd wil de overheid testen of het mogelijk is om studenten enkel collegegeld te laten betalen voor de studiepunten die zij aan onderwijs volgen in een collegejaar, het zogenaamde flexibel studeren. Eerder gaf de Universiteit aan geen heil te zien in de landelijke pilot, maar komt nu mogelijk met een eigen voorstel.
Goede samenwerking
De Universitaire Studentenraad (USR), die zich al eerder hard maakte voor een deelname aan de landelijke pilot flexstuderen, wees tijdens de UGV op de voordelen die het flexstuderen met zich meebrengt voor studenten, zoals zelfontplooiing en geldbesparing. Van Krieken gaf in eerste instantie niet toe aan het voorstel van de USR maar sprak later wel de ambitie uit om een eigen pilot te starten. ‘Ik ben niet echt tevreden met de landelijke pilot flexstuderen, maar het voorstel van de USR om een eigen pilot op te zetten vind ik een goed plan. Het moet vooral een programma worden waarbij studenten flexibel hun studie kunnen afronden. Men moet flexibel studeren, niet flexstuderen.’
Dennis Walraven, voorzitter van de USR, is tevreden met de uitkomst van de vergadering. ‘Het opzetten van een eigen pilot is een goede stap vooruit. Studenten kunnen dan actief zijn binnen een vereniging of bestuur en dit goed combineren met hun eigen studie. Het is fijn dat de universiteit wil mee werken aan het opzetten van een eigen pilot.’ Walraven verwacht dat de pilot relatief snel wordt opgezet. ‘We hebben al een overleg gepland staan met het College van Bestuur in februari. Het is dus wel een concreet plan van de universiteit.’ De inzet van de USR wordt dus waarschijnlijk beloond. Hoe de pilot er precies gaat uit zien is wel nog even afwachten.