Hoewel de introductie en de nog bediscussieerde Campuscantus anders doen vermoeden, blijkt vandaag uit het Nationaal Bieronderzoek dat Nederlanders brave bierdrinkers worden.
Zij drinken steeds meer alcoholvrij bier. In 2014 klokte de Nederlandse consument 26 miljoen liter alcoholvrij bier naar binnen. Dat is 35 procent meer dan het jaar daarvoor. De belangrijkste reden die zij daarvoor geven is dat zij nog moeten rijden (60 procent), maar ook de smaak (36 procent) en het gebrek aan lust naar alcohol (32 procent) zijn belangrijke motieven. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Bieronderzoek.
Het drinken van dit minderjarigenbier gaat ten koste van de consumptie van echte pils. In 2013 dronk de gemiddelde volwassen Nederlander nog 69,6 liter bier per jaar, dat is in 2014 gezakt naar 68,4 liter. Een steeds groter gedeelte daarvan is bovendien bier met een lager alcoholpercentage: van de duizend ondervraagde bierdrinkers geeft 29 procent aan minimaal een keer per maand biermix met frisdrank of vruchtensap – lees: Radler – te drinken, tegenover 18 procent in het onderzoek vorig jaar.
Gelukkig is de Nijmeegse student nog geen laffe borrelaar geworden. Gisteren werd tijdens de Campuscantus ongeveer 2800 liter bier weggetankt. Alcoholvrij gerstenat werd niet geschonken.