Home NieuwsRadboud Universiteit Nieuwjaarsrede RU: Van gekke loopjes tot prijzenregen

Nieuwjaarsrede RU: Van gekke loopjes tot prijzenregen

door Redactie

Op de eerste werkdag van 2016 gaf voorzitter van het College van Bestuur (CvB) Gerard Meijer de nieuwjaarsrede van de Radboud Universiteit (RU). Met wat voor bril keek hij terug op het afgelopen jaar? 

RU krijgt schommelstoelen!
Tijdens de nieuwjaarsrede keek Collegevoorzitter Gerard Meijer terug op de dingen die zijn bereikt door de RU in 2015. De voorzitter stipte onderzoeken aan van medewerkers van de universiteit die (inter)nationale aandacht kregen. Een bekend voorbeeld is het onderzoek van Bas Bloem over het loopje van Poetin, dat de hele wereld overging. Verder hadden volgens Meijer stoelen in 2015 een centrale rol binnen de RU. De nieuwe massagestoel in de UB en de luxueuze bureaustoel van het CvB passeerden de revue. Daarnaast noemde de voorzitter dat de medezeggenschap een voorstel had om met het overschot aan printgeld schommelstoelen op de Campus wil plaatsen. Hij zei dat ze daar in het aankomende jaar nog naar wordt gekeken.

Ook stipte Meijer kort de veelbesproken ophoging van het bindend studieadvies (BSA) aan. Hij rechtvaardigde de keuze van de ophoging opnieuw met het argument dat het in de lijn der vewachtingen ligt dat studenten in vier jaar tijd hun bachelor af te ronden. Wat de voorzitter wel vergat te melden is dat de procedure van deze ophoging mogelijk juridisch incorrect is verlopen. De reactie van het CvB hierop laat vooralsnog op zich wachten. Overigens meldde Meijer dat hij de samenwerking tussen de medezeggenschap en het College op de RU naar behoren vindt. Daar zijn de meningen onder de studenten over verdeeld

Podium voor vluchteling
Meijer had tijdens zijn toespraak een bijzondere gast uitgenodigd, namelijk Wael Alsehack uit Syrië. Deze man is gevlucht uit zijn geboorteland en verblijft momenteel in Kamp Heumensoord. Alsehack vertelde zijn persoonlijke verhaal aan de genodigden hoe hij verzeild is geraakt in Nederland. De Syriër sloot af dat hij blij is met de initiatieven vanuit Nijmegen en de universiteit om de vluchtelingen in het opvangkamp te helpen. 

Opening academische jaar in Stevenskerk
Ten slotte werd er door de voorzitter van het CvB vooruitgeblikt naar het komende jaar. Hij noemde de grote sportevenementen die plaats zullen vinden in Nijmegen: de Giro d’Italia, de Special Olympics en de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Verder vertelde Meijer dat de volgende opening van het academische jaar plaats zal vinden in de Stevenskerk en niet in een van de zalen van het sportcentrum. Daarnaast heeft de RU een nieuwe organisatie erbij, genaamd Radboud Services. Hieronder vallen de twee oude clusters Facilitair en Ondersteuning. Zij gaan dus als één groep verder.

Hermesdorf-prijzen
Aan het einde van de nieuwjaarsrede kwam CvB-lid Wilma de Koning naar voren om de Hermesdorf-prijzen uit te reiken. Deze prijzen worden gegeven aan wetenschappers van de RU die met hun eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media kwamen. De winnaars in drie verschillende categorieën waren Marcel Olde Rikkert, Yvonne van den Berg en Heino Falcke. 

De toespraak van Meijer belichtte vooral de positieve dingen die in 2015 gebeurd zijn op de RU. Maar de andere kant van de medaille werd onderbelicht. Voor een overzicht van de onderwerpen waar de RU minder trots op kan zijn, klik hier

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen