Home NieuwsRadboud Universiteit Nijmegen krijgt internationale studentenvereniging

Nijmegen krijgt internationale studentenvereniging

door Redactie

De oprichting van een internationale studentenvereniging in Nijmegen is sinds afgelopen weekend definitief een feit. De Nederlandse afdeling van Erasmus Student Network (ESN), het netwerk van internationale studentenverenigingen, heeft dit tijdens een nationale bijeenkomst goedgekeurd. 

De oprichting
De vereniging krijgt de naam International Student Network (ISN) Nijmegen. In Nederland zaten al zestien afdelingen van de ESN, maar nog niet in Nijmegen. Masterstudent Communicatie- en Informatiewetenschappen Lisette te Hennepe en masterstudent Language and Communication Annika Schiefner, hebben zich sinds eind juni bezig gehouden met het opzetten van deze vereniging. Hiermee willen ze het gat opvullen dat ontstaan is toen in 2010 een eerdere internationale studentenvereniging in Nijmegen werd opgeheven. Te Hennepe en Schiefner kwamen op het idee nadat ze in Tilburg de enorme ESN afdeling zagen, waar bijna alle internationale studenten lid van zijn. ‘Wij vroegen ons af waarom Nijmegen nog geen studentenvereniging voor en door internationale studenten had en besloten daar iets aan te veranderen’, vertelt Te Hennepe.

Internationally minded
ISN Nijmegen wil zich onder andere richten op de problemen waar internationale studenten mee kunnen kampen, zoals cultuurverschillen en het gevoel zich nog niet te thuis voelen in Nederland. ‘Een keer per maand gaan we huiskameravonden organiseren waar mogelijke moeilijkheden waar internationale studenten tegenaan lopen aan bod komen’, legt Te Hennepe uit. De studentenvereniging wil niet alleen een aanspreekpunt voor studenten zijn, maar ook de integratie van studenten bevorderen. ‘We zijn daarom een studentenvereniging voor internationally minded students en Nederlandse studenten zijn ook van harte welkom’, zegt Te Hennepe. ISN Nijmegen heeft in de afgelopen maanden al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een board game night en een treasure hunt. In de toekomst zijn ze van plan om onder andere wekelijkse lunches, borrels en eetacties te organiseren en een maandelijkse excursie binnen Nederland.

Brede belangstelling
Boudewijn Grievink, plaatsvervangend hoofd van het International Office (IO), vindt het mooi dat er nu een vereniging voor en door internationale studenten is. ‘We zijn er blij mee en we ondersteunen het ook van harte. Radboud International Students (RIS) organiseerde eerder in samenwerking met het IO sociale activiteiten voor deze doelgroep. Ik denk dat het een goede ontwikkeling is dat ISN Nijmegen deze taak op zich neemt, zeker nu de universiteit verder internationaliseert en er meer internationale studenten komen. RIS blijft wel de intro voor internationale studenten organiseren. Het is volgens mij een mooie verrijking van het Nijmeegse studentenleven.’ Te Hennepe zelf merkt dat er al veel belangstelling is voor een internationale studentenvereniging. ‘We hebben op dit moment vierenveertig mensen die interesse hebben getoond om commissielid te worden en al onze evenementen trokken al minstens dertig mensen.’

Aanstaande zondag gaat de vereniging de goedkeuring van het ESN vieren met commissieleden en andere geïnteresseerden door samen te eten en een bierproeverij te houden. Vanaf 4 februari, na de orientation week voor internationale studenten, begint ISN Nijmegen echt met haar activiteiten als officiële studentenvereniging.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen