Home NieuwsRadboud Universiteit Nijmegen krijgt veganistische studentenvereniging

Nijmegen krijgt veganistische studentenvereniging

door Redactie

Vanaf september krijgt Nijmegen er een nieuwe studentenvereniging bij: ‘Vegan Student Association Nijmegen’ (VSA Nijmegen). Studenten van de Radboud Universiteit (RU) en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) kunnen zich aansluiten bij de vereniging die meer begrip voor veganisten wil creëren.

Tekst: Myrte Nowee

Elena Freudenberg, beoogd voorzitter van de toekomstige vereniging en Paul van Gent, beoogd penningmeester, vertellen hoe de veganistische studentenvereniging tot stand is gekomen: ‘We merkten dat er heel weinig vegan opties op de campus waren: waar in de rest van Nederland steeds meer vegan opties kwamen, bleef de campus achter.’ Van Gent en Rebecca van Eijden, de iniatiefnemers van de vegan verenging, wilden daarom in gesprek gaan met de RU om de veganistische opties op de campus te verbeteren. ‘Voordat we dat zouden doen wilden we eerst medeveganisten op de campus te spreken, om te zien waar precies behoefte naar is’, vertelt van Gent.

Vegan potlucks
In september organiseerde de veganisten daarvoor hun eerste potluck, een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer zelf eten meebrengt en deelt met de andere aanwezigen. Zo’n vijftien personen kwamen af op het eerste evenement en het smaakte naar meer. ‘We besloten om elke maand een potluck te organiseren’, vertelt van Gent. ‘Uiteindelijk kwam er zo’n vijfenveertig man. Toen kwam het idee om deze mensen samen te brengen in een studentenvereniging voor veganisten.’

De vereniging wil zowel veganisten bij elkaar brengen, als veganisme onder de aandacht brengen bij studenten. ‘We merken dat er veel onbegrip kan zijn voor veganisten en dat zij zich daarin soms alleen voelen’, aldus Freudenberg. ‘Ook willen we aan de buitenwereld laten zien dat er steeds meer vraag is naar vegan producten. We willen anderen daarom ook informeren over wat veganisten eten.’ De evenementen van VSA Nijmegen zijn dan ook voor iedereen toegankelijk. Op dit moment worden de officiele papieren ingevuld en wordt er een beleidsplan geschreven waardoor VSA Nijmegen vanaf september een officiele vereniging is. De vereniging is tijdens de introductie ook op de intromarkten van de RU en HAN te vinden.

Voor meer informatie kan je terecht op de facebookpagina van VSA Nijmegen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen